Wethouder De Jong had het niet gemakkelijk in de discussie rondom de herstructurering van het muziekonderwijs. (Archieffoto)
Wethouder De Jong had het niet gemakkelijk in de discussie rondom de herstructurering van het muziekonderwijs. (Archieffoto) Foto: Jaap Ruizeveld

Onvoldoende ingezoomd op positief resultaat van werkgroep

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met de indringende publiciteit over dit onderwerp al in de aanloop naar het debat was een heftige raadsdiscussie dan ook niet verwonderlijk. Een informatiebrief met aandachtspunten van het college die grote commotie veroorzaakte, werd heel snel teruggetrokken. Aanleiding zeker het schrijven van de onafhankelijk voorzitter van de ingestelde werkgroep Jos van Bussel, als reactie op deze eerste gemeentelijke brief. Maar stellig ook veroorzaakt door getrokken conclusies uit intern overleg van de verantwoordelijk wethouder De Jong met een aantal werkgroep-leden. Het resulteerde in een nieuwe raadsbrief vol excuses en treurnis dat de informatie / communicatie niet goed was overgekomen. Onvoldoende ingezoomd op hetgeen in het proces bereikt is. Om het duidelijk te maken wat er is gebeurd bij dit onderwerp in dit artikel een korte samenvatting uit het recente voortraject. Het was immers de opmaat naar de raadsvergadering.

Door Jaap Ruizeveld

De onrust en commotie waren de afgelopen dagen zo opgelopen dat het college, de portefeuillehouder, wel genoodzaakt was om stappen te zetten om escalatie te voorkomen. Dus haastte het college zich om nog vóór de raadsvergadering een aanvullende verduidelijking van haar standpunt aan te geven. Men betreurde de commotie. Het college was juist zeer content met het rapport. Niks haaks op de inhoud van het gepresenteerde rapport. De brief van de heer Van Bussel was op dat moment echter duidelijk en de inhoud kwam hard aan. Er werd door De Jong een gesprek gevoerd met werkgroep-leden over wat er nu verder moest gebeuren.

Niet goed gelezen

De portefeuillehouder heeft donderdag in de raad nu gezegd dat hij de eerste (teruggetrokken) brief niet goed heeft gelezen. Daarin stond ook niet het standpunt van het college, maar het was de ambtelijke insteek op het onderwerp. De Jong begreep de commotie. Het was allemaal verkeerd gegaan. Het had niet mogen gebeuren. Ja, het was fout. Hij betuigde zijn spijt.

Respect

In de nieuwe communicatieversie wordt nu door het college / portefeuillehouder grote waardering geuit voor de vrijwillige inzet die is getoond om tot dit resultaat te komen. ' Met respect voor alle beelden en waarden van betrokken partijen is het de werkgroep gelukt om allen op één lijn te brengen. En die lijn onderschrijft het college (portefeuillehouder) van harte. De aanbevelingen van de Culturele Raad neemt het college ook over'. Dat ook dit onderdeel niet duidelijk is gecommuniceerd wordt door het gemeentebestuur als te betreuren beschouwd. Het rapport vraagt om een vervolgproces is vervolgens een stelling, die overigens alle betrokken partijen al eerder hadden opgemerkt.

Stevig omarmt

Dan nog de laatste piketpaal. De werkgroep toont zich - in weer een schriftelijke reactie - verheugd dat het college het rapport nu toch stevig omarmt. " De eerdere informatieve brief gaf namelijk aanleiding tot veel onduidelijkheid en wekte de indruk dat belangrijke thema's niet zouden worden opgevolgd. Daarop heeft de werkgroep gereageerd. Het accent ligt op de inhoud van het rapport en de nu te kiezen stappen. Dat vereist een goede gemeentelijke ondersteuning in het vervolgtraject. De werkgroep hoopt op een constructieve wijze van samenwerking met de gemeente om het nieuwe Muziekgebouw vorm te kunnen geven" .

Flinke kras

De motie van wantrouwen mag dan niet door de raadsmeerderheid zijn overgenomen er blijft een flinke kras achter op het blazoen van de wethouder. Hij zal nu de regie moeten pakken om de ruimte te benutten voor overleg om constructief met betrokken partijen door te gaan naar een zo fel begeerd Happy End. Een kans die hij vermoedelijk een tweede keer niet meer krijgt.