Afbeelding
Foto:

Een soort digitale nachtwacht

"Waarom bel je niet gewoon?", vraagt m'n vader als ik naast hem op de passagiersstoel een appje stuur naar een vriend. "Omdat ik niet weet of hij nu zin heeft om te bellen, op een appje kan hij reageren als het hem uitkomt." M'n vader is nog niet overtuigd van de voordelen van een smartphone. "Je zit hele dagen naar dat schermpje te staren." Maar dat ik even later kan opzoeken of er file staat op onze route vindt hij dan wel weer handig.

Je kan je mobiel voor een heleboel dingen gebruiken. Een paar jaar geleden was er een overheidscampagne om mobieltjes te gebruiken bij incidenten. Met slogans in de trant van: 'Zie je een vechtpartij, trek dan direct… je telefoon'. Door het filmen en fotograferen van een incident kunnen de daders makkelijker worden opgespoord en veroordeeld. Op die manier is een mobieltje een instrument om het land veiliger te maken.

Dat Whatsapp helpt om woninginbraken te voorkomen was nieuw voor mij. Toch is het zo, tenminste volgens een onderzoek in Tilburg. Door een Whatsapp-groep in een buurt of wijk wordt het aantal woninginbraken een stuk lager. Een soort digitale nachtwacht, waarbij buurtbewoners gezamenlijk de omgeving in de gaten houden. Bij het horen van dit nieuws vroeg ik me gelijk af op welke manier inbrekers weten dat er een bepaalde wijk een 'Whappgroep' actief is.

Het eerste antwoord is dat de gemeente in de lokale krant publiceerde in welke wijken er een hedendaagse nachtwacht present is. Het tweede antwoord is dat veelplegers een brief ontvangen van de gemeente waarin melding wordt gedaan van de Whattsapp-groepen. Oftewel, de gemeente adviseert een inbreker in welke wijk de kans groot is om op heterdaad te worden betrapt. Opvallend is natuurlijk dat de veelplegers de melding ouderwets per briefpost ontvangen. Waarom maakt de gemeente niet gewoon een Whatsapp-groep voor veelplegers? Kunnen ze gelijk onderling afspraken maken om te voorkomen dat hun 'boevenpaden' elkaar kruisen…