Tot ver na het weekend overwegend fraai en zeer zacht

Als we aan de herfst denken komen vaak beelden op van woest weer met veel blad dat door de lucht vliegt als gevolg van de herfststormen. De laatste decennia zijn die herfststormen zelden paraat en de stormfrequentie is sowieso niet meer zo groot als vroeger op de westkusten van de Lage Landen.

Een andere, veel aangenamere kant van de herfstperiode is het rustige weer zoals we dat nu hebben.Tot na het weekend houden we het overwegend mooie en opvallend zachte oktoberweer nog in huis. Alleen woensdag was de wat mindere dag met vrijwel geen zon vanwege de passage van een storing.

Wat somber weer viel ons ten deel even, maar al snel komt het drogere en zonniger weer aan zet. Tot na het weekend blijft een zeer krachtig hogedrukgebied dat zich voornamelijk boven het oosten van Europa installeert van groot belang voor ons weerplaatje. Aan de andere kant zien we steeds depressies vanuit het westen die pogingen doen om het Noordzeegebied te bereiken. Voorlopig is de pressie van dat genoemde hogedrukgebied te groot om de frontale systemen via het westen goed door te laten komen. De oceaanfronten lopen zo'n beetje stuk ter hoogte van Oost-Engeland.

De Eilanden vertoeven voorlopig dus nog aan de goede kant en met een voortdurend zuidelijk georiƫnteerde wind blijft hele zachte lucht ons bereiken. Met medewerking van de oktoberzon zijn toptemperaturen mogelijk van wel 17-18 graden tot en met het weekend. Landelijk zou het pardoes nog eens 20 of 21 graden kunnen worden. De ochtenden kunnen wel wat mist geven soms.

Er is zelfs een kans dat ook de gehele volgende week in hetzelfde weerstramien zal verlopen. Vorig jaar was het op 1 november trouwens recordwarm met bijzonder hoge maxima tot ruim 22 graden in een deel van Brabant. Eind oktober 1937 werd het zelfs nog een keer 26 graden in Zuid-Limburg.

Pas tussen pakweg 6 en 10 november zou de depressiedruk wat groter kunnen worden in de Benelux. Mogelijk houdt het door hogedrukgebieden gedomineerde weerplaatje zelfs tot half november aan. Vroeg winterweer is totaal nog niet aan zet en tot half november komt er nog niets aan sneeuw en ijs. Wel is het noorden van Europa traditioneel flink afgekoeld en de kou blijft daar nog wel aanwezig.

Meer weerinfo eventueel via www.weerprimeur.nl

Door weerman Marc Putto