De wethouders Van der Vlugt en Markwat met de cheque voor KWF Kankerbestrijding.
De wethouders Van der Vlugt en Markwat met de cheque voor KWF Kankerbestrijding. Foto: gemeente goeree-overflakkee

Inzamelen onvermengd taxussnoeisel succesvol

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het inzamelen in de zomerperiode van onvermengd taxussnoeisel mag best succesvol worden genoemd. Op de gemeentelijke milieustraten in Middelharnis en Goedereede stonden bakken gereed om het 'schone' snoeisel op te vangen. Het was een landelijke actie waarbij de gemeente Goeree-Overflakkee zich samen met 170 andere gemeenten aansloot. Doel: Een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Taxussnoeisel bevat namelijk basisgrondstof voor chemotherapie.

Door Jaap Ruizeveld

Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie. Medewerkers van de actie Vergroot de Hoop haalden wekelijks het snoeisel op bij de twee Milieustraten. In totaal werd er 1100 kilogram ingezameld. De gemeente Goeree-Overflakkee kreeg voor deze activiteit 505 euro. Dat geld zal worden overgemaakt naar KWF Kankerbestrijding. Hoeveel de landelijke actie scoorde wordt bekend gemaakt op zaterdag 7 november in het tv-programma Robs Tuinverbouwing op de zender SBS6. Allen die aan de actie in de gemeente hebben meegewerkt worden hartelijk bedankt. Ongetwijfeld wordt ook volgend jaar deze inzameling voortgezet. Er wordt al vele jaren geëxperimenteerd met verschillende taxussoorten als grondstof voor chemotherapie.

Het duurde lange tijd van onderzoek om op de juiste manier de juiste stoffen uit de taxus te halen maar ook om de meest geschikte taxussoort (taxus baccata) te vinden.