Afbeelding
Foto:

Spandoeken in Achthuizen

Op het kruispunt Bommelsedijk - Provincialeweg te Achthuizen hadden ouders en kinderen uit deze buurtschap maandagmiddag, gewapend met zelf vervaardigde papieren proteststroken, post gevat om de Commissaris van de Koningin die deze dag een werkbezoek a. d. gemeente Oostflakkee bracht aan de hand daarvan en met bijvoeging van het keihard roepen van de betreffende leuze te laten zien en horen wat hen na aan het hart lag. Dat bleek voornamelijk de veiligheid van de kinderen en dientengevolge het verlangen naar de kindertunnel onder het zeer drukke kruispunt door.

Sinds enkele jaren staat die tunnel ook boven aan de verlanglijst van het gemeentebestuur en de tunnel zou er al zijn ware het niet dat twee grondeigenaren bet been stijf houden en de benodigde grond niet wensen af te staan. 's Morgens tijdens de informele raadszitting was door dhr. Jac. Moerenhout (K.V.P.) dit probleem aan de orde gesteld waarop de Commissaris het schandalig noemde dat een dergelijk belangrijke zaak waarmee levens gemoeid kunnen zijn door twee: mensen wordt gestagneerd. Spoedig komt er een onteigeningsprocedure op gang maar de moeders die maandagmiddag de harde wind en de neerslaande hagelstenen trotseerden vinden dat het allemaal veel te lang duurt en dat er maar eens tot actie overgegaan moest worden.

Beschutting zoekend achter een auto wachtten ze de komst van de Commissaris al. Mr. Klaassesz was al bij zijn bezoek aan het bejaardencentrum in Achthulzen geconfronteerd met de protestdrang van de Achthuizenaren. Twee bejaarden, bewoners van het centrum hielden de leuzen: .,Meer recreatie voor bejaarden" hoog en tegelijkertijd werd aan de hand van een wapperende strook het verlangen kenbaar gemaakt naar een busverbinding via de buurt­ schap ,.Openbaar vervoer door het dorp" heette het verlangen en evenmin werd verzwegen dat de riolering in een bepaald gedeelte van de buurtschap geweldig stinkt. Geëscorteerd door de Rijkspolitie en verrijkt met de eerder genoemde wetenschap vertrok de commissaris vervolgens naar Oude-Tonge waar een bezoek werd gebracht aan.de Ned. Herv. Kerk. Bij het kruispunt versperden de demonstrerende schooljeugd en hun moeders de doorgang van het gezelschap en de politie moest met een zachte drang de kleumende maar niettemin vastbesloten burgers aan de kant zetten. De commissaris was een en al belangstelling voor wat ze hem nu weer te vertellen hadden. Toen een onverschrokken jongetje hem in het oor toeterde dat hij veilig wilde oversteken antwoordde de Commissaris..., ..wij ook......" waarna het hoogstverbaasde kereltje zich maar weer bij het roepende koor voegde. Omdat ook voor de wagens met het hooggeplaatste gezelschap de oversteek over de drukke Provinciale weg niet zo eenvoudig was kregen de aanwezige dames gelegenheid te over hun geschreven eis nog eens te onderstrepen door de commissaris te vertellen dat de veiligheid van hun kinderen voor hen veel, zo niet alles betekent.

De Commissaris zal het ongetwijfeld hebben gehoord en gelezen. De dames behoefden hun protestmateriaal niet meer op te rollen omdat de harde wind die ze hadden moeten overstemmen ze In flarden had gescheurd.

De commissaris is echter op de hoogte en dat is heel belangrijk. Dat vindt ook het inderhaast gevormde comité dat zondagavond tot de aktie besloot...

Dit artikel stond eerder in de krant van 10 november 1970.