Conferentie FEE-international op Goeree-Overflakkee

Vervolg van voorpagina

Burgemeester Grootenboer en wethouder Van der Vlugt vertegenwoordigden de presentatie van deze items enerzijds bij de verwelkoming van de gasten. Anderzijds in het Green-Key 4-sterren Fletcherhotel in Ouddorp. Als afrondend samenzijn is er zaterdag een afscheidsparty bij de jachthaven in Middelharnis.

Organisatie

FEE-Nederland is onderdeel van FEE-international. De Foundation for Environmental Education (FEE) is een ambitieuze non-gouvernementele netwerkorganisatie, die al meer dan 30 jaar duurzame verandering nastreeft. Haar programma's dragen wereldwijd aantoonbaar bij aan verbeteringen op het gebied van milieu, educatie en groene bedrijfsvoering. Dit onder andere met thema's als de Blauwe Vlag, Eco Schools en het Green Key-certificaat. Schone stranden, veilig en schoon zwemwater en duurzame jachthavens. Het toezicht, de ontwikkeling en de kwaliteitsbevordering van programma's van FEE-Nederland zijn internationaal gewaarborgd. Als internationale koepelorganisatie werkt FEE-international met (maatschappelijke) lid-organisaties per land. Deze organisaties dragen zorg voor de implementatie van de FEE-programma's in hun land. Bij FEE zijn wereldwijd 64 landen aangesloten. FEE is actief in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Australië en Nieuw-Zeeland.

Support

Erik van Dijk (national operator Blauwe Vlag Nederland en organisatie NOM Blue Flag) vertelt dat er begin dit jaar contacten zijn gelegd tussen de organisatie en de gemeente Goeree-Overflakkee. Dat contact was niet zo verwonderlijk, omdat de eilandgemeente wereldwijd de meeste Blauwe Vlag- gekwalificeerde jachthavens (7) binnen haar grenzen telt. Er is toen bekeken of het mogelijk zou zijn het evenement van 2015 in oktober op het eiland te houden. Mede met subsidies van de Provincie, de gemeente Goeree-Overflakkee, support vanuit de eilandelijke VVV en niet in de laatste plaats sponsoren (onder wie Rabobank 't Haringvliet, Marina Port Zélande, Semmphora, Blue Water en Grevelingencup) bleek het haalbaar. Als centrale locatie werd het Inspiratiecentrum gekozen. Een vernieuwend project in een gebied waar ontwikkelingen plaats vinden en waar getracht wordt een balans te bewaren tussen natuur, milieu en (water)recreatie.

Scoren

Op de jaarlijkse FEE-meeting wisselen vertegenwoordigers van de verschillende landen hun actuele informatie uit. Welke vorderingen zijn er gemaakt? Wat staat er te gebeuren? Het zijn naast concrete projecten dus ook thema's voor nader overleg. Als rondom het vergadergebeuren ook excursies gemaakt kunnen worden naar locaties waar de onderwerpen in de praktijk zichtbaar zijn, dan is dat een extra pluspunt. Goeree-Overflakkee scoort daarmee. Ook is de afgelopen dagen veel aandacht besteed aan het verbeteren van de onderlinge communicatie. Het interne datasysteem. Belangrijk omdat de programmadirecteuren uit de verschillende landen hun gegevens tijdig en volledig moeten aandragen aan een internationale jury die over de uitreiking van de Blauwe Vlag(gen) gaat. En natuurlijk is het ook het moment voor het netwerken. Want je ziet elkaar niet elke dag op een zo prachtige locatie, zegt - vrij vertaald - desgevraagd één van de deelnemers. Communicatieadviseur Mie-Wah Pang van de gemeente Goeree-Overflakkee en namens de eilandelijke VVV, Mirna Boogert, waren aanspreekpunten voor een goede begeleiding.