Na het weekend richting 20 graden

Vorige week gaf uitzonderlijk weer in ons land en we beleefden zowat het koudste oktoberweer wat betreft de eerste maandhelft dat mogelijk was. In Zuid-Limburg zag men op drie opeenvolgende dagen sneeuwvlokken en overdag was het in het zuiden en oosten soms maar 3-4 graden. De koudste fase in veertig jaar tijd was een feit. Op 13 oktober 1975 lag er (zoals eerder gezegd) op de Eilanden enkele centimeters kletsnatte oktobersneeuw, net als elders in het land.

Deze week was het weer eens de beurt aan zachtere luchtinstroom uit het zuidwesten. Na de woensdagse regen, kwam de van origine subtropische lucht via Spanje en Frankrijk nu naar ons toe.
In eerste instantie leverde dat veel wolken op, die instroom van zachtere lucht, met ook op de donderdag dus nog overwegend veel bewolking erbij en dus weinig of geen ruimte voor de zon.
Tegen het weekend en ook op zaterdag waarschijnlijk, gaat de zon zich mogelijk wat meer laten zien.
De temperatuur kan dan oplopen tot bijna 15 graden en dan voelt het soms even zwoel aan buiten.

Geheel droog weekendweer wordt het niet denkelijk, want vooral later op de zaterdag en richting zondag kan er alweer een uitloper van 'n lagedrukgebied schampen en dat kan weer enige lichte regen opleveren in onze contreien. Zondag in de loop van de dag zal het weer droger verlopen.
Het vervolg ziet er niet onaardig uit en richting november komen hogedrukgebieden weer wat meer aan zet. Luchtdrukstijgingen ten oosten van Nederland geven dan een heel aardig weerbeeld bij ons.

De wind draait maandag tot woensdag naar een zuidelijker richting en voert bijna zwoele lucht aan. Mogelijk kan het kwik begin nieuwe week zelfs even doorschieten naar (bijna) 18 graden bij ons.
Pluspunt van dat weerbeeld is, dat het dan voorlopig weer even droog blijft in de gehele Benelux. Na woensdag komt er weer een licht wisselvallig(er) en iets minder zacht weerbeeld aan zet.

De bekende oktoberstormen (van vroeger soms) gaan ook dit jaar aan onze neuzen voorbij, denkelijk. Voor storm is er een groot luchtdrukverschil met de afstand nodig. Een diepe depressie nabij Denemarken bijvoorbeeld en anderzijds een sterk opkomend hogedrukgebied boven Schotland.

Door weerman Marc Putto