Afbeelding
Foto: pr

Nieuwe publicatie ter ondersteuning van museum slachtoffers WO2 bombardementen

MIDDELHARNIS - Onlangs is een boek gepresenteerd onder de naam 'Impressies in mineur'. Het beoogt door de verkoop een financiële bijdrage te leveren aan een nieuw museum in Lincoln, Engeland.

De eerste fase van dit museum, het International Bomber Command Centre (IBCC) is op 2 oktober jl. geopend, waar 300 veteranen bij aanwezig waren. Door het IBCC worden alle 55.000 slachtoffers van Bomber Command herdacht, dus ook de circa 150 bemanningsleden die op of nabij Goeree-Overflakkee zijn terechtgekomen en waarvan 100 het niet overleefd hebben. Maar het IBCC beoogt meer te zijn. Bombardementen als die op Rotterdam, Coventry, Hamburg en Dresden zijn tot op de dag van vandaag zeer omstreden. Al op 28 maart 1945 liet Winston Churchill aan de Royal Air Force weten niet veel heil meer te zien in nog meer bombardementen op Duitse steden. Ondanks de grote bijdrage in de strijd tegen Nazi-Duitsland, werd het Bomber Command, als gevolg van die controversiële omstandigheden, direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog al niet meer genoemd, laat staan geroemd.

Meest complete verzameling

Het IBCC brengt daar nu verandering in. Het Centre en het daarbij behorende ´Bomber Command Digital Archive, ondergebracht bij en verzorgd door de Universiteit van Lincoln, heeft als doel uit te groeien tot de meest complete verzameling van informatie over Royal Air Force Bomber Command en de gevolgen van de bombardementcampagnes tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Europese bevolking. Digital Archive wil de herinneringen vastleggen van iedereen die in actieve dienst was èn van de slachtoffers van bombardementen, ongeacht de nationaliteit.

Een waardig doel, waarvoor Kees Stoutjesdijk als vrijwilliger van het IBCC het boekje 'Impressies in mineur', deel 1, heeft samengesteld. Het is geschreven rondom diverse van zijn schilderijen, die op hun beurt weer gebaseerd zijn op voorvallen op en nabij Goeree-Overflakkee en enkele mijlpalen in WO2, zoals de Slag om Engeland, de Slag om de Atlantic en Operatie Manna. Het boekje (66 pagina's, full colour, A4) is te koop voor € 15,- (excl. verzendkosten), waarvan € 5,- bestemd is voor het IBCC. Te bestellen via 06-51471389 of e-mail info@ww2research.nl