De financiering van het muziekonderwijs is een complex proces. Archieffoto: Jan Baks
De financiering van het muziekonderwijs is een complex proces. Archieffoto: Jan Baks Foto: Jan Baks

Er is nog veel werk te verzetten voor nieuwe structuur muziekonderwijs

GOEREE-OVERFLAKKEE - Burgemeester en wethouders hebben de gemeenteraad het rapport Herstructurering muziekonderwijs (met bijlagen) aangeboden. Een aanzet die om verdere uitwerking vraagt. Het college wil ook weten of met deze insteek aan de opdracht van de raad van 29 januari 2015, vastgelegd in een motie, is voldaan. In de aanloop naar de bespreking in de raad, liepen de gemoederen toen flink op. Het gaat hier om een complex proces, waarin nu pas de eerste stappen zijn gezet. Er is nog onvoldoende inzicht in de kostenstructuur en de verdeling van het beschikbare bedrag. Bovendien, zo meldt het college, is er geen inzicht in de frictiekosten die betrekking hebben op het beëindigen van het dienstverband van docenten in vaste dienst. Vraag is nu, of de raad met dit dossier en deze insteek verder kan.

Door Jaap Ruizeveld

De gemeenteraad vroeg in de motie van januari om 'gezamenlijk, gemeente, muziekonderwijs en muziekverenigingen een voorstel te schrijven. Met hierin elementen als continuïteit, kwaliteit, betaalbaarheid efficiency, kostprijs van de lessen en diversiteit van het aanbod een belangrijke plaats te geven. Uit te gaan van een ongewijzigde structuur van muziekonderwijs voor in ieder geval de periode tot en met het cursusjaar 2015-2016. De mogelijkheden voor het bieden van AMV in het basisonderwijs in nauwe samenwerking met de basisscholen, het muziekonderwijs en de muziekverenigingen uit te werken en hierbij gebruik te maken van financiële middelen die de rijksoverheid biedt'. Daarna is er een werkgroep geformeerd met vertegenwoordigers van betrokkenen. De wethouder en de beleidsadviseur maakten daar geen deel van uit. Het concept is door het college van aandachtspunten voorzien.

Richting

Het rapport geeft een richting aan onderwerpen die om een nadere duiding en specificatie vragen. Zoals het product AMV, de inkoopprocedure en de kostenstructuur, de nieuwe organisatie, de huisvesting voor de muzieklessen en het tijdspad waarin de nieuwe structuur moet worden uitgewerkt. Een viertal argumenten wordt aansluitend vermeld.

Lees verder op pagina 3.