Afbeelding
Foto: pr

'… dit onderwijs ontvang'

'… dit onderwijs ontvang', is een uitgave van Drukkerij en Boekhandel Van Velzen B.V. te Krabbendijke. Het is geschreven door Jan de Kok en deze keurig uitgevoerde uitgave handelt over de woorden uit de Heidelbergse Catechismus, maar dan eenvoudig toegelicht.

Op de binnenpagina staat Psalm 78:3 berijmd uitgeschreven in de berijming van Datheen en die van 1773. Het betreft hier de tweede druk, die in 2015 is verschenen. De eerste druk kwam uit in 2013. ISBN-nummer 9. 789. 070. 697. 334. Uitgegeven in een groot formaat met mooie illustraties. De omslagillustratie is van Ella Bakker. De opstellers Zacharias Ursinus en Caspar Olevianus, alsook de vertaler Petrus Datheen, zijn op de kaft te zien. De prijs van dit waardevolle boek is € 16,90.

Op de eerste bladzijden van dit boek legt de schrijver uit voor wie het geschreven is en hoe het boek het best gebruikt kan worden.

Voor jou:

Speciaal voor jou, omdat je in de kerk vaak hoort preken over de catechismus of wanneer er een preek gelezen wordt. Deze preken kunnen voor jou best moeilijk zijn. Daarom heeft de schrijver dit boek geschreven en worden moeilijke woorden, die je niet snapt, uitgelegd. Misschien wordt het dan duidelijker voor jou en snap je de preek in de kerk ook iets beter.

Voor u:

U merkt dat de catechismuspreek vaak moeilijk is voor uw kinderen. Daar kwam de schrijver in zijn gezin ook achter. Allereerst heeft hij deze stukjes voor zijn eigen gezin geschreven. Voor iedere zondagsafdeling heeft De Kok een woord genomen en dat uitgelegd. Hij is er van overtuigd dat ook zijn uitleg tekort schiet, maar bij de Doop hebt u beloofd dat u uw kinderen zou 'onderwijzen'. De doelgroep is de leeftijd van 4 tot en met 8 jaar. Per hoofdstuk kan het niveau ook weer verschillen.

Hoe gebruiken?

Het boek is ingedeeld in 52 zondagen, voor iedere week een hoofdstuk. Dit kan zowel voor als na de catechismuspreek worden voorgelezen. Telkens komt Gods Woord aan het woord. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een Psalmvers, dat door de kinderen gezongen kan worden. Zowel in de berijming van 1773 als in de berijming van Datheen. De wens van de schrijver is, dat u samen met uw kind een gezegend gebruik van dit boek mag ontvangen.

Na dit gedeelte volgt een inhoudsopgave, telkens met een kernwoord. Bijvoorbeeld zondag 1: troost; zondag 10: voorzienigheid; zondag 24: goede werken; zondag 30: vergeving; zondag 52: amen.

Naast de inhoudsopgave staat een overzicht van de Bijbelgedeelten en de Psalmen.

De indeling van de stukjes is als volgt: een korte vertelling over het Bijbelgedeelte, dan de verwijzing en uitleg bij de catechismus, daarnaast een Psalm in beide berijmingen en telkens een foto, plaatje, tekening, die bij deze zondag past. Bijvoorbeeld bij zondag 4 over ongehoorzaamheid. Dan gaat het in het verhaaltje over een jongetje die zijn speelgoed niet op wil ruimen, terwijl moeder dat duidelijk heeft gevraagd. Als ze dan daarna vraagt waarom hij ongehoorzaam was, dan antwoordt hij: 'Ik wil nog niet naar bed'. Het plaatje bij deze zondag laat het speelgoed zien, dat opgeruimd moest worden. En zo zou ik nog meer voorbeelden kunnen noemen. Bij zondag 9, de schepping, staat een mooie afbeelding van een paddenstoel. Bij het thema lijden staat een kasteel aan de rechterkant. Het verhaal gaat over Guido de Brès, die in de gevangenis zit en niet lang daarna omgebracht zal worden. Maar vanuit de gevangenis schrijft hij brieven aan zijn vrouw, moeder en zijn gemeente. 'Ik moet veel lijden, maar ik vind het een eer. Mijn Meester, de Heere Jezus, heeft veel meer moeten lijden, maar hij was onschuldig'.

Dit boekje mag eigenlijk in geen gezin ontbreken. Zo worden onze kinderen stap voor stap bij de hand genomen door de catechismus. Eenvoudige uitleg en een toepassing vanuit het dagelijks leven van deze kinderen. De schrijver is momenteel student aan de Theologische School te Rotterdam.

Door: B.S. van Groningen