Afbeelding
Foto:

Flakkee, nog steeds een plek om tot rust te komen

Twee olympische medailles won Annemarieke van Rumpt. Een bronzen tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene en vier jaar later een zilveren tijdens de Olympische Spelen van Peking. De bronzen plak haalde de in Middelharnis geboren roeister op het onderdeel acht met stuurvrouw, de zilveren met de nationale vrouwenacht. Tussendoor, in 2005 en 2006, werd Van Rumpt ook nog Nederlands kampioene op drie roeidisciplines. Een gesprek over Goeree-Overflakkee, waar Annemarieke opgroeide, en meer.

Waar heeft u op het eiland gewoond en hoelang? Bent u er ook geboren?

"Ik ben geboren en getogen aan de Langeweg in Middelharnis. Ik heb daar 18 jaar gewoond, totdat ik ging studeren in Nijmegen. Mijn ouders wonen er nog steeds, dus ik kom nog geregeld op Flakkee."

Hoe kijkt u terug op die tijd?

"Mijn jeugd heb ik als fijn en beschermd ervaren. Ik kon als klein meisje huppelend naar de basisschool, de Bosseschool, die aan het einde van de straat lag. Vervolgens ging ik naar de Rijksscholengemeenschap (RGO, red.), ook om de hoek. Alles kon ik te voet of met de fiets bereiken. Ik had altijd veel vriendinnetjes en zelfs nu nog, nu ik 35 jaar ben, heb ik nog steeds vriendinnen die ik op de basisschool al kende."

Heeft u nog mooie herinneringen aan Goeree-Overflakkee?

"Jazeker, genoeg. Mijn hele jeugd heeft er zich afgespeeld. Als klein meisje nam mijn moeder me mee op de fiets: over de Oudelandsedijk om fluitenkruid te plukken of naar het 'sprookjesbos' bij Hernesseroord (Zuidwester), waar we op zoek gingen naar kabouters en waar ik vervolgens op het stenen paardje mocht zitten. Ik heb met heel veel plezier gehockeyd en getennist. Ik ben zelfs op een blauwe maandag Flakkees Jeugd Kampioen Tennis geworden, maar dat klinkt als een grotere prestatie dan het was. Desalniettemin vond ik het tennissen en het hockeyen erg leuk om te doen. Sport heeft me altijd aangetrokken, dit werd ook gestimuleerd door mijn ouders. Mijn vader ging iedere dag een stukje hardlopen en dat stimuleerde mij om met hem mee te doen. Ik denk dat dat erg geholpen heeft bij het opbouwen van de basisconditie, die later nog erg van pas kwam bij het roeien.

In de pubertijd genoot ik overigens ook van het stappen in Le Bateau en De Kreek en verder waren mijn vrienden en ik ook heel goed in het 'hangen' op het pleintje achter de School met de Bijbel. Dat zal nu wel niet meer bestaan."

Misschien ook minder mooie herinneringen?

"Ik kan me nog goed herinneren dat Els Dubbeld was neergeschoten bij Hernesseroord/Zuid-Wester. Ik kende haar niet persoonlijk, maar het heeft veel indruk op gemaakt. Heel heftig vond ik dat en ook volkomen onverwacht op het toch rustige Flakkee."

Op een gegeven moment bent u vertrokken. Waarom?

"Na het atheneum ben ik bedrijfskunde gaan studeren in Nijmegen. Ik was toen 18 jaar. Ik wilde dit bewust niet in Rotterdam doen, want dat vond ik nog steeds te dichtbij. Dus dan maar gelijk naar Nijmegen, wat 3,5 uur reizen was met het openbaar vervoer. Ik heb daar een fantastische tijd gehad. In 2003 ben ik vanwege mijn roeicarrière naar Amsterdam vertrokken, aangezien het Nederlands team traint op de Bosbaan in Amsterdam. Daar heb ik negen jaar gewoond, en tussendoor nog een jaar in Londen om een extra master te doen. Londen was ook fantastisch. Een ontzettend dynamische stad. Toen ik zwanger werd, zijn mijn vriend en ik weer naar Nederland gekomen en nu wonen we alweer drie jaar met heel veel plezier in Leiden."

Is er nog sprake van heimwee naar het eiland?

"Dat niet, alhoewel bijna al mijn vriendinnen van vroeger weer op Flakkee zijn gaan wonen. En vroeger zeiden we allemaal dat we dat nooit zouden doen, haha. Het zou nu ook erg onpraktisch zijn met mijn werk en het werk van mijn vriend. Ik werk bij Accenture als change manager en doe opdrachten bij grote bedrijven in de Randstad. Momenteel alweer een paar jaar voor Shell in Den Haag, dus dan is Leiden wel zo praktisch. Bovendien is Leiden een prachtig stadje. Het heeft de faciliteiten van een grote stad en is tegelijkertijd niet te druk."

Komt u nog wel eens op Goeree-Overflakkee? Is er veel veranderd? Wat vindt u van het huidige eiland?

"Ik kom nog geregeld op Flakkee, al wordt het wel steeds minder. Mijn ouders komen vaker naar Leiden dan andersom. Zo past mijn moeder vaak op op mijn twee zoontjes (Ime van 3,5 jaar en Mink van 1,5 jaar) en als alles goed gaat komt daar in januari ook nog een klein meisje bij.

Ik heb niet het idee dat er heel veel veranderd is. Als ik over D'n Diek loop, zie ik nog best veel dezelfde winkels, cafeetjes, et cetera. Wel is de tijd voorbij dat je je fiets niet meer op slot hoefde te zetten. Ik vind het eiland, en met name de polders en het stuk bij Battenoord, nog steeds een plek waar ik tot rust kan komen. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat ik daar al tijden niet meer ben geweest."

Wat vindt u van de tentoonstelling die in het Streekmuseum wordt gehouden tijdens de Maand van de Geschiedenis?

"Hartstikke leuk! En een eer dat ik daar onderdeel van uit mag maken."

Wat is uw bijdrage aan de tentoonstelling?

"Ik heb mijn Olympische roeipakje van Peking en een aantal foto's ter beschikking gesteld. Ik heb nog nagedacht om mijn bronzen en zilveren medaille mee te geven, maar dat durfde ik toch niet aan. Stiekem was ik bang dat ze misschien gestolen zouden worden. Maar ik begrijp dat er al een Olympische medaille te vinden is, gelukkig maar!"

Maand van de Geschiedenis op Goeree-Overflakkee

Wat hebben Elco Brinkman, Ab Klink, Cornelis Verolme, Louis Bouwmeester, Toine van Peperstraten, Arie Luijendijk, Aad van den Hoek, Richard Groenendijk en Willem Walraven met elkaar te maken? Niet zo heel veel, maar wel dat ze allemaal op het eiland Goeree-Overflakkee zijn geboren. In de Maand van de Geschiedenis (oktober 2015) zijn zij – en tal van andere bekend geworden eilanders – het onderwerp van de expositie 'Eiland van Dromen' in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk.

De expositie sluit aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: 'Tussen Droom & Daad'. Dat geldt ook voor een expositie in de bibliotheek te Middelharnis over gedroomde projecten die geen werkelijkheid werden, zoals het Flakkeese vliegveld en de brug naar de Hoeksche Waard via Tiengemeten. Op 14 oktober hield Hans Goedkoop een lezing in Het Rondeel. Een week later is de finale van kleur-, schrijf- en dichtproject op de eilandelijke basisscholen.

De eilandelijke Maand van de Geschiedenis is een initiatief van historische vereniging De Motte, bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Streekarchief Goeree-Overflakkee en het Streekmuseum.

Het portret van Annemarieke van Rumpt is het derde van een serie. Eerder verschenen artikelen over schrijver Tomas Ross en toneelschrijver Maarten Vonder. In de volgende vrijdagkrant, de laatste in de Maand van de Geschiedenis, sluiten we de serie af met een portret van Henk van Rossum, voormalig lid van de Tweede Kamer.

Afbeelding
Afbeelding