Begroting 2016 zonder zonder nieuwe bezuinigingen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Burgemeester en wethouders hebben deze week de Begroting 2016 - 2019 aan de gemeenteraad aangeboden. De meerjarenbegroting wordt in twee sessies, op 29 oktober (beeldvormend) en vervolgens op 12 november afrondend en besluitvormend besproken. De begroting 2016 is niet alleen nieuw qua opzet, maar het is ook de eerste volledig sluitende meerjarenbegroting van de gemeente Goeree-Overflakkee. Er zijn geen aanvullende bezuinigingen nodig gebleken bovenop de eerder vastgestelde bezuinigingsplannen. Portefeuillehouder Financiën, Marnix Trouwborst is tevreden.

Door Jaap Ruizeveld

De begroting wordt niet meer als boekwerk aan de raad aangeboden, maar via een toegankelijke app. De wethouder zegt: "Wij hebben als gemeente een grote ambitie in de verdere doorontwikkeling van de digitale begroting. Binnen de raads- en collegeperiode moet het mogelijk zijn om volledig realtime inzicht te geven in de stand van zaken van beleidsuitvoering. Dit geldt ook voor de financiële positie van de gemeente. En dat is niet alleen voor raadsleden. In de begroting staan de inkomsten en uitgaven van de gemeente. De in de kadernota vastgestelde hoofdlijnen zijn in de begroting verder uitgewerkt.

Nieuw van opzet

De begroting 2016 is ten opzichte van 2015 nieuw van opzet. Deze aangepaste vorm is ontstaan door een samenwerking tussen het college en 8 leden uit de gemeenteraad (de Auditcommissie). Dat zorgt ervoor dat de raad zijn controlerende taak over de financiën het beste kan uitvoeren. De begroting is nu opgebouwd uit vier programma's, namelijk de hoofdonderwerpen uit het coalitieakkoord. Vervolgens zijn deze vier programma's nader uitgewerkt in thema's. De thema's zijn zoveel als mogelijk gelinkt aan de portefeuilleverdeling. Per thema ligt vast wat de belangrijkste doelen zijn die in het begrotingsjaar gerealiseerd moeten worden. Daarnaast is bepaald hoeveel geld dat thema mag kosten.

Pas op de plaats

In de samenvattende conclusie bij de aanbiedingsbrief van deze begroting stelt het college dat er dankzij gezamenlijke inspanning er een begroting ligt waarin elke jaarschijf sluit. "Gelet op de genomen en nog verder door te voeren bezuinigingsmaatregelen mag dit een prestatie van formaat genoemd worden. Uiteraard is het besef volop aanwezig dat maatregelen pijn doen c.q. nog zullen gaan doen. We zijn hard op weg om te komen tot een gezonde financiële positie", stellen b. en w. Zij hopen deze lijn door te kunnen trekken, zodat de raad bij de behandeling van de kadernota in de gelegenheid komt om vanaf 2017 met meer financiële armslag nieuwe kaders te kunnen stellen met bijbehorende keuzes. Voor 2016 adviseert het college nog een pas op de plaats te maken met de nu aangeboden begroting en de (beperkte) ruimte nog niet in te vullen als nieuw beleid. Maar deze toe te voegen aan de algemene reserve.