Afbeelding
Foto:

Ecolodges op Kabbelaarsbank krijgen warm onthaal in raad

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het hoofdonderwerp in de raadsvergadering was donderdagavond de bespreking van het bestemmingsplan Ecolodges Kabbelaarsbank in Ouddorp. In onze dinsdag-editie van Eilanden Nieuws hebben wij al uitvoerig aandacht aan de inhoud van dit onderwerp besteed. De fracties konden zich in de oordeelvormende fase uitspreken over de Nota van Zienswijzen, het Beeldkwaliteitsplan Greenhuus en het voorgestelde wijzigingsplan. Opdrachtgever van het project is Greenhuus in Ouddorp. Architect is Van Wuyckuyse uit Achthuizen. Er was uitermate veel sympathie voor het project zodat unaniem met het voorstel werd ingestemd. Wel klonken er waarschuwende signalen dat uiterst zorgvuldig met verdere (nieuwe) ontwikkelingen op de Brouwersdam / Kop van Goeree moet worden omgegaan.

Door Jaap Ruizeveld

De agenda van de raadsvergadering was overigens beperkter dan was gepland. Omdat de gedeputeerde niet aanwezig kon zijn bij de presentatie van het onderwerp Concessie openbaar vervoer Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee is dit punt uit de beeldvormende fase gehaald. In overleg met de Provincie Zuid-Holland zou naar een nieuw moment voor deze presentatie worden gezocht, maar de provincie heeft inmiddels laten weten de gemeenten in het concessiegebied gezamenlijk uit te nodigen voor een bijeenkomst in Den Haag.

Superlatieven

Meerwaarde. Vernieuwend. Een positieve insteek passend binnen de duurzaamheidsvisie van de gemeente Goeree-Overflakkee. De superlatieven waren eenduidig van alle woordvoerders. Pipping (ChristenUnie) vond het bestemmingsplan Ecolodges Kabbelaarsbank een passende ontwikkeling biedend langs het Grevelingenmeer. Het brengt diversiteit in het aanbod van voorzieningen. Wel vroeg hij wethouder Tollenaar welke risico's de gemeente zou kunnen lopen als het project toch niet zou aanslaan?. Ook had hij een vraag over erfpacht. De portefeuillehouder De portefeuillehouder geloofde sterk in het project en zei dat de ChristenUnie zich geen zorgen behoefde te maken over erfpacht.

Grens in zicht?

Pipping was de eerste spreker die - overall - zich afvroeg of zachtjes aan de grens om nog nieuwe ontwikkelingen te realiseren in zicht komt. Heintjes (VKGO) sprak van een onderscheidend project. Een voorbeeld waarmee je opvalt en dat past in de gemeentelijke doelstelling. Dit Ecolodges-project is heel iets anders dan andere grote plannen die in uitvoering worden gebracht. Van de VKGO mag deze aanpak meer gebeuren. Duurzaam bouwen en dan voor permanente bewoning. Best eens te onderzoeken of er op een niet zo gewild plekje door particulier initiatief een wijkje ontwikkeld zou kunnen worden opperde hij.

Vernieuwend

Grinwis (PvdA) gaf eveneens support. Geen bezwaar tegen het plan. Het is vernieuwend, energieneutraal en komt op een geschikte locatie. Los van het Ecolodges-project was ook dit raadslid bezorgd over de aanhoudende stroom van nieuwe ontwikkelingsplannen. Dat vraagt om een totaalvisie voor onze kustlijn en de oevers van de Grevelingen gaf hij aan. Van der Meer (VVD) was content met de manier waarop de zienswijzen tegen het bestemmingsplan waren behandeld. Hulde voor de initiatiefnemers gaf hij aan. Een duurzaam, zelfsupport project, geheel passend in de doelstelling van onze gemeente. Pijl (CDA) vond het een bijzonder plan om op deze wijze invulling te geven aan recreƫren. Het is een toevoeging aan het voorzieningenpakket. Wel hamerde het raadslid er op dat de openbaarheid en toegankelijkheid van de strandjes niet in gevaar mag komen. Twee keer herhaalde hij zijn opmerking. De open ruimte moeten we aanhouden. C. Grinwis (SGP) sprak van een mooie ontwikkeling. Het is kleinschalig. Het toont kwaliteit. Een positief aspect. Ook dit raadslid vond daarnaast dat goed gelet moet worden op het bereiken van een balans tussen in te vullen ruimt en de natuur. "Er komt langzaam aan spanning. Zet dat goed op uw netvlies wethouder".

Bestaand beleid

Tollenaar was uiteraard content met de positieve reacties. Hij stelde dat de huidige ontwikkelingen stoelen op eerder gemaakte afspraken in de voormalige gemeente Goedereede en dat het bestaand beleid is. Dus dat het geen nieuw beleid betreft. In feite is het een ontwikkeling " uit de geschiedenis". Er is zorgvuldigheid betracht. Er is met de natuurorganisaties gesproken. Tollenaar gaf aan in het eerste kwartaal 2016 met een overzicht te komen van ontwikkelingen. Als, buiten het bestaand beleid, er heroverwegingen gemaakt moeten worden koppel ik dat aan uw raad terug, verzekerde de wethouder. Nu op de rem trappen is geen optie. Op een gepaste manier dienen wij verder te gaan, zei Tollenaar.

Reactie Greenhuus

Uit een contact met Greenhuus (voorafgaand aan de raadsvergadering) komt naar voren dat zij graag buiten de discussie blijft die recent door de Milieu Federatie is opgestart over het Strandbebouwing. GreenHuus zal een groot deel van de gebruikte biobased bouwmaterialen zelf lokaal telen op Goeree Overflakkee, bouwen en MVO faciliteren. Hierin zoekt zij samenwerking met lokale sociale en bouwende partners. Door deze manier van ontwikkelen is GreenHuus Sociaal en CO2 positief, benadrukt zij. Daarnaast ontwikkelt Greenhuus voor de tijdelijkheid. Een GreenHuus locatie zal niet tot in lengte de dagen bebouwd blijven. Een GreenHuus heeft geen fundatie en is locatie onafhankelijk omdat zij verplaatsbaar is. " Onze pilot locatie Kabbelaarsbank wordt niet het 'zoveelste recreatiepark' in onze regio. Deze locatie blijft open en toegankelijk voor dagrecreanten. Wel zal duidelijk zijn dat door een verruiging van de locatie het niet meer toegankelijk zal kunnen zijn voor campers. Als dagrecreant is men op de locatie Kabbelaarsbank 'te gast'. Op de ruim 7 ha grond zijn 20 (maximaal 30) huisjes gepland", geeft Greenhuus aan.