Tot en met zondag regenachtig oktoberweer

Na een koude weekstart met regionaal wat lichte vorst, bleef 't vooral overdag erg koud deze week. Op woensdagmiddag zaten we zo'n beetje op de recordwaarden voor half oktober en tijdens wat natte sneeuwval was het niet warmer dan 3-4 graden in het oosten en zuidoosten van ons land. In de Zuid-Hollandse zuidwesthoek was het met zo'n 7 tot 8 graden weliswaar iets minder uitgesproken kil.

Hoewel er steeds een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië lag, dat zich naar Schotland uitbreidde, konden storingen aan de zuidoostflank via Duitsland ook het weerbeeld bij ons beïnvloeden.

De regenperikelen van woensdag/donderdag kunnen met een aantal pauzes voortduren tot maandag. In de regen was het dikwijls koud te noemen, met soms maar een graad of 6-7, terwijl de temperatuur gedurende de nachten door de aanwezigheid van veel bewolking niet heel ver meer daalde. De wind blijft tot en met het weekend in de (noord)oosthoek zitten en is meest zwak tot matig.

Zondag kan er dus ook nog wat regen vallen. De vraag is, of we de zon nog zien op de Eilanden. Wel wordt het minder koud in de loop van het weekend en begin nieuwe week kan het 13 graden zijn. In het verleden was er vaak rond half oktober een flinke temperatuurdip te zien in de Benelux. Het jaar 1975 spande de kroon met toen zelfs op veel plaatsen een sneeuwdag en tot 3-5 cm. sneeuw. Ook in onze zuidwestelijke omgeving werd toen zo'n 3 cm. sneeuw opgetekend in de ochtend.

De gunstige invloed van hogedrukgebieden lijkt zich na het aanstaande weekend te zullen herpakken. De storingen zijn dan goeddeels opgelost en de droge perioden zijn dan weer ruim in de meerderheid. Richting de laatste week van oktober kan een portie zachte lucht ons mogelijk weer gaan bereiken.

Speculaties alom in deze tijd omtrent de komende winter. De kans op een te zachte winter is natuurlijk heel groot voor een land als Nederland, maar het is natuurlijk interessant om van tevoren te kunnen analyseren of het ook wel eens een keer een koude - of zelfs strenge winter zou kunnen worden. Een geven op dit moment is in ieder geval, dat het oceaanwater west van Engeland en Schotland veel te koud is ten opzichte van de norm. Of deze factor winterbepalend wordt, is uiteraard afwachten.

Veel winterse kou momenteel in het noordoosten van Europa, maar opvallend vroege oktoberkou zegt doorgaans niet heel veel op de daaropvolgende winter. Die kan net zo goed zacht uitpakken.

Door weerman Marc Putto