'Blijf vasthouden aan Bijbelse normen en waarden'

Vervolg van voorpagina

Lievelingsperiodes

Terugblikkend op zijn arbeidzame leven, zegt Tiemen hierin drie periodes te hebben gehad die hij typeert als "lievelingsperiodes". Allereerst zijn dat de beginjaren die hij in Sommelsdijk werkte. De kinderen van de eerste twee klassen die aan zijn zorgen waren toevertrouwd ziet hij als het ware nóg voor zich, precies op 't plekje waar ze zaten in het klaslokaal. "Ja, de school in Sommelsdijk is altijd mijn eerste liefde gebleven", zegt Tiemen beslist.
Z'n tweede lievelingsperiode brak aan nadat hij overspannen was geweest. "Op m'n 28e werd ik directeur. Achteraf bezien veel te jong natuurlijk. Ik werd overspannen. Hoewel zoiets beslist geen fijne periode is, is 't wel goed wanneer je daar voor jezelf beter uit 'terugkomt'. Ik ben toen voor mezelf bewust een eigen weg gegaan. Zonder zo veel mogelijk iedereen te pleasen, ben ik m'n eigen spoor gaan trekken door de dingen op díe manier te doen waarvan ik overtuigd was dat 't zo goed was, en goed voor de organisatie. Sindsdien vervulde ik m'n directeursfunctie met ontzettend veel plezier en voldoening in m'n werk."
Nóg zo'n periode brak in 2006 aan, toen onder Tiemens leiding de nieuwe scholenorganisatie werd opgebouwd, waarvan uiteindelijk vijf protestants christelijke scholen deel uitmaakten. "Het was echt heerlijk om hieraan te werken, dit proces te sturen en daar iets heel moois uit te zien groeien!"

Vrijheid en verantwoordelijkheid

"Bij alles wat ik deed, heb ik ernaar gestreefd om waar mogelijk náást de medewerkers te staan, erboven alleen als 't moest", vertelt Tiemen over de wijze waarop hij liefst z'n werk deed. "In het maken van beleid of als er besluiten genomen moesten worden, hechtte ik eraan om het oor ook te luister te leggen bij meningen en inzichten die anderen hadden. In dat verband is Spreuken 24 vers 6 altijd heel aansprekend voor me geweest: 'Want door wijze raadslagen zult gij voor u den krijg voeren, en in de veelheid der raadgevers is de overwinning'.
Aan de andere kant, en tegelijkertijd, vond hij het waardevol om als professional wel z'n eigen missie te mogen hebben. "Natuurlijk met voor anderen het recht om vooraf te vragen wat je gaat doen en hoe, en dat je daar achteraf ook rekenschap van aflegt. Die combinatie van vrijheid én verantwoordelijkheid heb ik in m'n werk belangrijk gevonden."
Blij was Tiemen met een afscheidsmailtje dat hij van één van z'n collega's kreeg, die hem omschreef als positief vooruit denkend, collegiaal, maar zich ook kwetsbaar opstellend. "Daar herken ik me hélemaal in. Zó heb ik 't altijd willen doen en het is fijn om te horen dat 't in de praktijk zo ook is overgekomen!"

Bijbelse normen en waarden vasthouden

Tijdens zijn jubileumviering van een jaar geleden, werd over Tiemen Steenbeek gezegd dat hij zich heel erg ingezet heeft voor protestants-christelijk onderwijs. De jubilaris reageerde toen: "Christelijk onderwijs is verschrikkelijk belangrijk! Blijf hier zo goed mogelijk invulling aan geven en waak ervoor dat 't gezien blijft worden dat je een christelijke school bent. Bewaar en behoud je grondslag!" Gevraagd naar wat hij het protestants christelijk onderwijs op het eiland nog mee zou willen geven bij zijn afscheid, hoeft hij daar niet lang over te denken en klinken spontaan woorden met dezelfde inhoud. "Ik hoop ontzettend dat de principiële en Bijbelse normen en waarden, waarvoor ouders zich generaties lang hebben ingezet, vastgehouden zullen worden en dat ervoor gewaakt wordt dat er geen verlinksing optreedt!"

Een laatste vraag, Tiemen. Ik herinner me nog je eerste uren op de Sommelsdijkse basisschool en mag hier nu ook de laatste uren van je carrière meemaken. Hoe voelt dat, deze laatste werkdag…?
"Waardeloos, beroerd, nee, ik vind 'r niks aan!" klinkt het resoluut. "Het is echt een afsluiting van een levensfase! Maar morgen ga ik eerst m'n 65e verjaardag vieren en daarna... proberen m'n hoofd leeg te maken!"