Al in het schoollokaal, maar ook in z'n latere werkruimtes is Tiemens liefde voor plant en dier altijd zichtbaar geweest, tot op z'n laatste werkdag toe. Foto: Hans Villerius
Al in het schoollokaal, maar ook in z'n latere werkruimtes is Tiemens liefde voor plant en dier altijd zichtbaar geweest, tot op z'n laatste werkdag toe. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Tiemen Steenbeek verlaat na 41 jaar het eilandelijk christelijk onderwijs

SOMMELSDIJK – Vierde Tiemen Steenbeek uit Sommelsdijk bijna een jaar geleden zijn 40-jarig jubileum in het onderwijs, jl. maandag was er het moment dat hij zijn carrière beëindigde en afscheid nam van zijn actieve leven in het onderwijs. Eén dag voordat hij 65 werd. In zijn woonplaats is de naam van meester Steenbeek een begrip. En in de eilandelijke wereld van het basisonderwijs ook. Van de 41 jaar dat hij aan het onderwijs verbonden is geweest, heeft hij alleen het eerste half jaar níet op Goeree-Overflakkee gewerkt. Voor het overige was het eiland zijn woon- en werkgebied.

Door Hans Villerius

Als boerenzoon uit Lunteren koos Tiemen er niet voor om, net als vader, de landbouw in te gaan, een boerderij te runnen. Nee, het onderwijs trok. Na een start als schoolmeester elders in den lande werd hij op 1 januari 1974 werkzaam op de School met de Bijbel in Sommelsdijk; eerst als 'mêêster' in klas 2, om er al op z'n 28e directeur te worden.

Stapje terug

Nadat zeven jaar geleden 'zijn' school fuseerde met een protestants christelijke basisschool in Middelharnis, werd Tiemen meerschoolse directeur. En toen naderhand nóg drie scholen zich aansloten, werd hij bovenschoolse directeur van uiteindelijk vijf protestants-christelijke basisscholen op het eiland. Hieruit is intussen de scholengroep Stichting 'Kindwijs' gevormd, waarbij inmiddels nóg meer protestants-christelijke scholen zich hebben aangesloten. Toen anderhalf jaar geleden een nieuwe algemeen directeur werd benoemd, moest Tiemen een stapje terug doen. Niet dat hij daarop zat te wachten, integendeel. Maar in het belang van de organisatie begreep hij dat het – met zijn pensionering in het verschiet én mede in het licht van de schaalvergroting – verstandig was als het toenmalige schoolbestuur tijdig anticipeerde op zijn vertrek, door alvast uit te zien naar een nieuwe directeur. Tiemen had hier ook nee tegen mogen zeggen, maar cijferde z'n eigen belang weg tegen dat van de scholen en de continuïteit daarvan. In plaats van algemeen directeur, werd hij de laatste periode van zijn onderwijscarrière bij Kindwijs werkzaam als senior beleidsadviseur, om zijn kennis en ervaring geleidelijk aan over te dragen binnen de organisatie.

Lees verder op pagina 6.