Afbeelding
Foto:

"Mogelijk kunnen we voorkomen dat mijn dochter blind wordt"

Van 26 t/m 31 oktober collecteert Vereniging Bartiméus Sonneheerdt in Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge om geld in te zamelen voor onderzoek, onderwijs en hulpmiddelen voor kinderen met een visuele beperking. Nathalie van Donge organiseert als vrijwilligster de collecte in Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge. Met een slechtziende dochter kan ze precies vertellen waarom hulp zo hard nodig is.

"Mijn dochter van elf is slechtziend vanaf haar geboorte. Ze heeft een erfelijke oogaandoening die ervoor zorgt dat haar zicht steeds minder wordt. Op den duur zal ze zeer waarschijnlijk blind worden. Sinds een jaar of vijf doet ze mee aan een wetenschappelijk onderzoek (gentherapie) in Londen. Ze mist namelijk een eiwit, waardoor de staafjes en kegeltjes in haar ogen worden afgebroken. De onderzoekers willen kijken in hoeverre het helpt om een gezond stukje DNA in haar ogen in te spuiten, dat het tekort aan ontbrekende of verkeerd gevormde eiwitten moet vervangen. Mogelijk gaat haar zicht niet verder achteruit en kunnen we voorkomen dat ze blind wordt."

Meer onderzoek

"Dit soort onderzoek kan dus echt het verschil maken voor iemand met een visuele beperking. Het zou geweldig zijn als er geld is om ook meer onderzoek in Nederland mogelijk te maken. Daarom zei ik meteen ja toen ik werd gevraagd als vrijwilligster voor de collecte van Bartiméus Sonneheerdt."

Bekend gezicht

"In 2008 ben ik begonnen in Oude-Tonge, toen collecteerde ik in m'n eentje. Het jaar daarop ben ik de jaarlijkse collecteweek ook gaan organiseren. Eerst heb ik alleen familie gevraagd om me te helpen. Nu werk ik samen met een groep van vijftien collectanten, voor de helft familie en voor de helft vrienden en kennissen. Zelf collecteer ik ook nog steeds. Ik loop al jaren dezelfde straten. Dat werkt goed, ik ben een bekend gezicht, dan geven mensen makkelijker een gift."

Waar gaat het geld naartoe?

De opbrengst van de collecte wordt onder andere besteed aan verbetering van de oogzorg voor kinderen met een visuele beperking. Goed toegankelijk onderwijs is ook heel belangrijk voor deze groep kinderen. Hiervoor is speciaal (online) lesmateriaal nodig. Ga voor meer informatie naar www.steunbartimeus.nl/collecte.

Extra vrijwilligers zijn welkom

Nathalie van Donge is blij met haar groep collectanten in Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge. Maar om in alle straten te kunnen collecteren, zijn meer vrijwilligers welkom. Wilt u ook in uw eigen straat collecteren voor blinde en slechtziende mensen? Of wilt u meehelpen met het organiseren van de collecte? Neem dan contact op met Linda van der Weijden, lvdweijden@steunbartimeus.nl of 030 693 50 45.