Studeren

In het Eilanden-Nieuws van 9 oktober 2015 stonden enkele reacties van studenten. Het ging over hun studie en hoe het studeren beviel. De antwoorden waren herkenbaar. Ik moest terugdenken aan de jaren dat ik economie studeerde aan de Erasmusuniversiteit. Het waren goede en mooie jaren, hoewel inmiddels als weer ruim 35 jaar geleden. Laat ik enkele dingen over studeren opschrijven.

Studeren is in de eerste plaats een groot voorrecht. De samenleving geeft jonge mensen de mogelijkheid om enkele jaren kennis te verwerven. Daarmee wordt een basis gelegd voor de toekomst. Niet alle jongeren krijgen dergelijke mogelijkheden. Er mag daarom van studerende jongeren iets gevraagd worden.

Studeren is ook heel mooi. Je mag je verdiepen in een stukje van de werkelijkheid. Stukje bij beetje verkrijg je inzicht in bepaalde dingen. Daarvoor is echter wel inzet vereist. Dat mag ook gevraagd worden. Probeer in de studietijd echt dingen te leren. En probeer ijverig te zijn. Daar krijg je geen spijt van. Vooral later op de arbeidsmarkt is een degelijke kennis belangrijk. Goed nadenken is nog steeds een flinke stap in de goede richting.

Studeren betekent ook vorming. Het is een periode van contacten en maatschappelijke vorming. Het is goed om met medestudenten na te denken over de grote vragen van deze tijd. Ook is de studietijd heel geschikt om contacten voor het leven te leggen. Wat is het mooi als je samen dingen kunt doen. Dat geeft een extra dimensie aan je studietijd.

Tenslotte is studeren ook verdiepen. Vooral de meest wezenlijke vragen van het leven vragen doordenking. Studenten zijn vaak meer dan anderen in de gelegenheid om bijvoorbeeld een goed boek te lezen. Zelf heb ik in mijn studietijd de Institutie van Calvijn doorgelezen. Samen met anderen heb ik er veel over gesproken. En het heeft een stempel op mijn leven gezet, tot op de dag van vandaag.

Graag wens ik onze studerende jonge mensen een goede tijd toe. Laat vooral het gebed en de Bijbel je leidsman zijn in deze mooie en indringende periode in je leven. Dat levert je studietijd een dubbele waarde op. Van harte Gods zegen.

Door ds. W. Visscher