Vanaf zaterdag ronduit gevoelskoud

Het noordoosten van Europa heeft momenteel te maken met een eerste serieuze winterprik en ook in de Benelux wordt het minder zacht en zelfs tamelijk koud voor 't gevoel vanaf het weekend. Bij ons voorlopig geen sneeuwperikelen en invallende vorst zoals in de regio Moskou straks, maar met middagmaxima van rond de 11 graden zal het begin nieuwe week niet bepaald warm zijn op de Eilanden. De doorstaande noordoostenwind maakt het dan soms even gevoelig koud buitenshuis.

Na de dinsdagse regens gaf ook de woensdag aanvankelijk nog veel bewolking met wat regen. Later klaarde het op, maar zelfs tot en met donderdag bleef er nog een verdwaalde bui mogelijk. Eerst in het weekend wordt een hogedrukgebied dat zich boven Scandinaviƫ installeert, meer van belang voor ons weerbeeld. De wind is reeds om naar het noordoosten in het weekend en daarmee wordt drogere lucht meegenomen waarbij de zon er meer aan te pas komt, zeker op de zondag. Het blijft dan droog en dat geldt waarschijnlijk ook nog voor een deel van de volgende oktoberweek.

Lagedrukgebieden neigen wat op te komen op de middellange termijn via het zuidwesten en midden van Europa. Die ontwikkeling kan de positieve invloed van het genoemde hogedrukgebied wat doen dimmen. In de praktijk zou dit meer bewolking moeten geven en 'n nog wat toenemende oostenwind. Bovendien neemt de kans op neerslag (lokaal natte sneeuw in Limburg) geleidelijk wat toe woensdag.

Vooral de nachten worden weer wat kouder vanaf zaterdag en de kans op nachtvorst neemt dan toe. Het zou zelfs mogelijk kunnen zijn dat de temperatuur op gewone meethoogte (ooghoogte) tijdens een enkele nacht tot rond 1-2 graden kan dalen in de open buitengebieden aan de rand van de dorpen. In de meest bebouwde gedeelten komt de temperatuur nog niet overtuigend onder de 5 graden.

Bijzonder koud voor begin oktober was het in 1998 toen er op 3 oktober een snerpende ooster stond bij slechts 5-6 graden aan het begin van de middag. Op 13 oktober 1975 viel er (recordvroeg) sneeuw. Ook in onze Eilandenstreek lag soms een ongewoon vroeg laagje van ruim 3 centimeter. Ook viel er sneeuw in Nederland op 23 oktober 2003 en bij Nijmegen werd zelfs 5 cm. opgetekend.