Op de N59 komen dubbel zoveel ongelukken voor dan op de N57. Foto: Archief Eilanden-Nieuws.
Op de N59 komen dubbel zoveel ongelukken voor dan op de N57. Foto: Archief Eilanden-Nieuws. Op de N59 komen dubbel zoveel ongelukken voor dan op de N57. Foto: Archief Eilanden-Nieuws.

Aantal verkeersongelukken sterk toegenomen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Uit een inventarisatierapport met gegevens over verkeersongevallen in 2014, blijkt dat het aantal verkeersongelukken op Goeree-Overflakkee vorig jaar (2014) aanzienlijk is toegenomen. Van 59 in 2013 naar 82 in 2014. Een stijging van 39 procent. Een directe aanwijsbare oorzaak voor deze stijging is er niet. Wel is in algemene zin bekend dat het aspect rijsnelheid een belangrijk aandachtspunt vormt. Ook blijkt dat bestuurders zich tijdens het rijden vaak met andere zaken bezighouden. Dat leidt gemakkelijk tot onoplettendheid of inschattingsfouten. Projecten om bewustwording voor een verantwoord rijgedrag te vergroten blijven noodzakelijk.

Door Jaap Ruizeveld

Uit het inventarisatiedocument - dat aan de gemeenteraad is aangeboden - blijkt dat 49 van de 82 ongevallen, dat is zestig procent, een eenzijdig ongeval betreft. Ter vergelijking: in 2013 waren dat er 23. De ongelukken vinden verspreid plaats binnen de gemeente Goeree-Overflakkee. Uit het rapport komen geen zogenoemde blackspots naar voren, schrijft het college van b. en w. in de begeleidende brief.

Slachtoffers

In het rapport zijn alle bekende ongevallen per wegbeheerder - en waar mogelijk per weg - gerangschikt. Evenals het aantal eenzijdige ongevallen is ook het aantal ongevallen met uitsluitend materiƫle schade toegenomen van 17 in 2013 naar 44 in 2014. Een daling was er in het aantal slachtoffers. Er waren 4 verkeersdoden te betreuren. Op de Lieve Vrouwepoldersedijk tussen Stad aan 't Haringvliet en Den Bommel ontstond een autobotsing waarbij 1 persoon overleed. Drie verkeersdoden vielen op gemeentelijke wegen. Twee automobilisten kwamen om bij een eenzijdig ongeluk op de Industrieweg en 1 fietser bij een eenzijdig ongeluk op de Lijsterbesweg in Middelharnis. Het aantal ziekenhuisopnamen daalde van 45 in het jaar 2013 naar 41 in 2014.

Waterschapswegen

De meeste verkeersongelukken vonden plaats op 'Waterschapswegen'. Dit is te duiden omdat het waterschap Hollandse Delta de grootste wegbeheerder is binnen de gemeente Goeree-Overflakkee. Als het aantal verkeersongelukken wordt afgezet tegen het aantal km. weglengte per weggebruiker, dan scoort het Rijk bijzonder slecht. Opmerkelijk is dat het aantal ongelukken op de N59 aan de oostzijde van de gemeente ruim het dubbele bedraagt van het aantal op de N57 aan de westkant van het eiland. Het gemeentebestuur geeft aan dit feit opnieuw onder de aandacht van Rijkswaterstaat te brengen.

Geen concentraties

Nagegaan is of er binnen het beheersgebied van het waterschap Hollandse Delta concentraties van ongelukken zijn. Dit is niet het geval. De ongelukken vinden verspreid over heel het buitengebied plaats. Ongeveer 20 procent van het aantal ongelukken vond plaats rondom Ooltgensplaat. Ook binnen het beheersgebied van de gemeente is nagegaan of er concentraties van verkeersongelukken zijn, maar dat bleek evenmin het geval. Het aantal ongelukken verschilt per kern en ook binnen de kernen waar ongelukken plaatsvonden zijn de locaties verschillend. In het inventarisatierapport met gegevens over 2014 komen geen plekken naar voren die ter bevordering van de verkeersveiligheid een fysieke aanpassen vereisen, zo wordt geconcludeerd.