Engelse Lagerhuis stemt tegen euthanasie

Het Engelse Lagerhuis heeft tegen de legalisering van euthanasie voor terminale patiƫnten gestemd. Het wetsvoorstel, ingediend door de Labourpartij, heeft maar 118 voorstemmers gekregen en 330 hebben tegen gestemd. Terecht, toch? Premier Cameron was niet bij het debat aanwezig, maar liet wel doorschemeren dat hij tegen was.

Was het voorstel wel aangenomen, dan zouden de terminaal zieke mensen, die nog gezond van geest zijn, minder dan zes maanden te leven hebben! Zij zouden dan op hun wens euthanasie laten plegen. Nog steeds staat in Engeland een maximale straf van veertien jaar op hulp bij zelfdoding.

Bescherming voor zieken

De heer Saunders, directeur van de organisatie Care Not Killing, was blij met de afwijzing in het parlement. Volgens hem is de huidige wetgeving er juist op gericht om zieken, ouderen en mensen met een depressie of een handicap te beschermen. Aan Britse rechters is meer dan eens gevraagd om zich voor het recht uit te spreken om te kunnen en te mogen sterven.

Steeds weer hebben de rechters geuit dat dit een zaak van de politiek is. Al in het jaar 1997 stemde de meerderheid in het parlement tegen met 72 procent, nu was dat zelfs 74 procent. Nederland, let op uw zaak. Heel wat mensen doen er moeite voor om euthanasie te plegen, als de gezondheidstoestand volgens hen ondragelijk is. Maar God is het, Hij bepaalt hoe lang we op aarde zullen leven. En gelukkig kunnen zieken en ouderen ook in een tehuis de nodige zorg krijgen, soms ook nog met een of twee keer per maand een prediking en boodschap van voorgangers.

Door: Ds. W.Chr. Hovius