Burgemeester Grootenboer weer aan de slag

Vervolg van voorpagina

In een kort interview, gepland tussen andere besprekingen, vertelt de burgemeester over de opmaat naar haar terugkeer, over haar ingrijpende levensfase en over haar actieve inzet om de draad weer te kunnen oppakken. "Ik voel me gelukkig goed. Toen ik donderdagavond naar bed ging bedacht ik me dat ik mijn telefoon, die in de nachten daarvoor steeds op 'stil' werd gezet, nu weer op 'luid' moest instellen. Weer een begin".

Langere periode

Hoe kijkt u terug op de periode waarin u uw functie tijdelijk moest neerleggen. Het heeft uiteindelijk langer geduurd dan verwacht? Ada Grootenboer: "De allereerste indrukken gaven hoop dat chemobehandeling niet nodig zou zijn. Eigenlijk al snel bleek dat toch onvermijdelijk. Dan weet je dat je voor een langere periode er niet meer bij kan zijn. Ik had in het begin ook nog stil de hoop dat ik tussen de behandelingen door nog werkzaamheden zou kunnen verrichten. Je wilt het zo graag, maar mijn artsen hebben dat direct uit mijn hoofd gepraat. Toen heb ik ook direct contact opgenomen met de Commissaris van de Koning. Daarvoor gingen wij nog intern uit van de mogelijkheid dat de portefeuillehouders in het college - in onderlinge afstemming - zaken konden regelen. Maar met het vooruitzicht dat het toch lang zou duren, was dat niet verstandig. Vervolgens werd in december Jan Pieter Lokker als tijdelijk waarnemer benoemd.

Taak en ritme opbouwen

Voor velen onbekend, maar in juli ging Ada Grootenboer, nog in de herstelperiode, weer aan de slag. "Ik probeerde het traject / het ritme weer op te bouwen. Eerst alleen overdag en vervolgens ook in de avonduren. In augustus onderbroken door een heerlijke vakantie met het hele gezin met bestemming Kroatiƫ. Terug op het eiland startte ik - intern - nagenoeg fulltime. Ik las dossiers en sprak met collega's over de voortgang van onderwerpen. Daardoor actualiseerde ik mijn kennis. In die periode kon ik ook extra en gerichte aandacht schenken aan activiteiten en items waar je normaal gesproken weinig tijd voor heb. Zo liep ik mee bij het Klant Contact Centrum (KKC) en onder andere ook met de boa's. Je krijgt dan een goed inzicht wat hun werk inhoudt en betekent en met welke zaken zij te maken krijgen. Dat geeft een mooi beeld. Ik heb dat als heel waardevol ervaren".

Inspanning

Als 'toehoorder' woonde ik de wekelijkse vergadering van b. en w. bij", vervolgt Ada Grootenboer. Is het dan weleens moeilijk om je mond te houden?. " Soms, zegt ze lachend, maar Jan Pieter (Lokker) was overigens niet zo streng dat ik geen opmerking mocht maken..

In de avonduren woonde ik ook vergaderingen bij, waaronder het Presidium. Daarna bleef ik wat langer over om stukken te lezen. Dat deed ik gericht om te ervaren hoe lichamelijk zwaar dat aanvoelde. Het viel niet tegen, maar je bent toch wel moe".

In de voorbije weken gingen de burgemeesters enkele keren samen op pad bij openbare handelingen en activiteiten. "Op zich een poosje samen burgemeester zijn is waardevol. Het is uiteindelijk een eenzaam vak. Er zijn immers zaken die je in je eentje moet beslissen. Door dat samen optrekken konden we klankborden met elkaar. Dat heb ik als inspirerend en leerzaam ervaren. Bij het samen naar buiten treden zijn momenten bewust gekozen. Dat betrof activiteiten waar mensen aangaven dat leuk te vinden. Bij dit alles moet je zorgvuldig zijn. Je moet beslist vermijden dat er een verkeerd beeld kan ontstaan".

Vluchtelingen

Kort nog het dossier Opvang vluchtelingen. Afgelopen maandag was u beiden in Den Haag bij de Commissaris van de Koning om met uw collega's van de Zuid-Hollandse gemeenten dit onderwerp te bespreken. "Daar kwam scherp naar voren het probleem dat de doorstroom in de AZC's een beetje stagneert omdat gemeenten - die statushouders moeten huisvesten - daarin achterlopen. Vluchtelingen met een vergunning moeten daardoor langer in het AZC verblijven. De oproep was en is duidelijk dat in dit proces een versnelling moet worden aangebracht. Ook hier op het eiland zullen wij onderzoeken of dat lukt. Dat betreft onze taakstelling en de extra opgave van huisvesting voor 26 vluchtelingen. Wij zullen daarbij scherp opletten dat er geen druk ontstaat dat ten koste gaat van mensen die al geruime tijd op een wachtlijst staan voor een woning", zegt Ada Grootenboer. (Op dit moment ligt er geen verzoek van het COA voor noodopvang / crisisopvang voor 72 uur op Goeree-Overflakkee, Als er een definitieve vraag zou komen dan zal aan de communicatie hoge prioriteit worden besteed, geeft de burgemeester aan).