Geuren

In het dagelijks leven bepalen geuren ook je stemming. In de winter valt er niet zoveel geur te bespeuren zo lijkt het, evenals in de zomer. Maar het voorjaar en de herfst zijn vol van verschillende geuren en geurtjes.

Natuurlijk in het voorjaar als de groei in de natuur langzaam weer van start gaat komen ook de geuren weer: bloemen, gras, bomen en wat de natuur meer te bieden heeft. Maar de najaarsgeuren zijn ook nadrukkelijk aanwezig. Dit begint al in de nazomer. Een geur omschrijven lukt me niet zo, maar iedereen zal begrijpen wat ik bedoel.

Vanuit de tijd toen ik nog kind was herinner ik me nog de verschillende geuren: Sunlight zeep waar zowel handen en kleren met gewassen werden, boenwas, kookgeuren (er was geen afzuigkap), maar ook de geur als bleek dat er één weckfles van de tientallen anderen niet goed gesloten was.

Het meest is me de geur en misschien ook wel de sensatie bijgebleven van dat moment 'ergens half oktober'. De kolenkachel werd aangestoken! In de dagen ervoor waren al wat voorbereidende activiteiten geweest, de kachel moest weer goed voor de schouw gezet worden en alles nog eens nagekeken.

Als het dan koud genoeg was, kwam het grote moment dat de kachel kon worden aangestoken. Een paar pogingen en dan verspreidden zich eerst de geur van petroleum, dan die van verbrande kranten en vervolgens van de aanmaakhoutjes. En dan: Vlug naar buiten toe en de blik op schoorsteenpijp gericht. Daar was de eerste witte rook, die later donker zou kleuren. Dat was een bijzondere sensatie en daar kan de geur van de hedendaagse tuinhaard, vuurkorf of barbecue niet tegenop.

Over een paar dagen hoop ik met mensen van de Stichting OZO (http://www.stichting-ozo.nl/) voor een dag of tien naar Oekraïne te gaan. Drie jaar geleden was ik er ook. In die tijd heb ik daar veel indrukken opgedaan, maar het meest zijn toch die speciale geuren daar mij bijgebleven. Volgende week maar eens gaan snuiven of ze er nog zijn.

ADRI VAN DER LAAN