Afbeelding
Foto: Ark Media

Verder met gemis

Woorden bij rouw

Jean Watson
2015, Ark Media
64 blz., € 6,95
ISBN 9789033817397

Jean Watson verloor haar man na 32 jaar huwelijk. Een periode van diepe rouw volgde.
Naar aanleiding van de brieven die ze ontving en de persoonlijke aantekeningen die ze maakte na het plotselinge overlijden van haar man groeide de wens om dit boekje te schrijven.
In 'Verder met gemis' wil de auteur troost en houvast bieden in tijden van rouw. En ruimte bieden voor het herkennen en erkennen van gevoelens: 'Als je dit leest omdat je pas een geliefde hebt verloren, dan gaat mijn hart naar je uit. Ik zal niet zeggen dat ik precies weet hoe jij je voelt, want elk verlies is anders – mensen, situaties en relaties verschillen onderling heel veel van elkaar. Toch zoekt iedereen houvast in deze moeilijke periode.' Het is belangrijk om gevoelens en inzichten te delen, 'mits ze met de nodige terughoudendheid en nederigheid worden gedeeld', aldus de auteur.

In eerste instantie schreef de auteur dit boekje met het oog op het overlijden van een partner, maar de tekst kan ook van toepassing zijn op andere omstandigheden. Denk aan het verlies van een ouder, kind, broer of zus of vriend.
Maar ook bij situaties als het verlies van een baan, huis, buurt, gezondheid of huisdier is er sprake van een verwerkingsproces.
Watson verweeft diverse fasen die in een rouwproces kunnen worden doorgemaakt door haar tekst en gaat onder meer in op gevoelens van ontkenning, boosheid, depressie, berusting en aanvaarding.
'Verder met gemis' bestaat uit vier delen - elk onderdeel beslaat een periode van zeven dagen. Voor elke dag is er een Bijbeltekst en een overdenking.

De schrijfster put uit eigen ervaring en herinneringen, maar citeert ook andere (ervarings)deskundigen en geeft praktische adviezen. De dag wordt afgesloten met een gebed of een persoonlijke vraag. Toepasselijke teksten uit Genesis, Prediker, de Psalmen, Jesaja, Job en de Klaagliederen nemen een belangrijke plaats in het geheel in.
De schrijfster is ervan overtuigd dat niemand ontkomt aan het lijden Ze citeert in dit opzicht de Amerikaanse theoloog en filosoof Peter Kreeft: 'Dagelijks verliezen we een klein stukje leven – onze gezondheid, onze kracht, onze jeugd, onze hoop, onze dromen, onze vrienden, onze kinderen, ons leven – het sijpelt weg als water tussen onze bevende handen.'(Making Sense out of Suffering, 1986)

Verder krijgt de naaste omgeving van de rouwende een belangrijk advies: luisteren. Watson verwijst naar de vrienden van Job, ze zaten zeven dagen en zeven nachten naast hem zonder iets tegen hem te zeggen

Ze concludeert: 'Wij kunnen de handen, de voeten en het hart zijn van Jezus voor anderen en zij kunnen dat voor ons zijn. Ja, God werkt door gebed, Bijbellezen en kerkdiensten, maar Hij 'komt' in moeilijke tijden vooral door de mensen om ons heen. Zo spreekt Hij tot ons en raakt Hij ons aan. Op deze manier komt God heel dichtbij en toont Hij ons Zijn karakter. Dat zijn de verborgen schatten die Hij ons wil geven in ons verdriet.'

De auteur besteedt aandacht aan de invloed van verdriet op geloof en hoe verder te gaan na het ervaren van een groot gemis.
Wat opvalt is de respectvolle en bescheiden toon waarmee de schrijfster haar lezers benadert. Ze gaat als het ware naast de rouwende staan en legt een arm om hem heen, maar legt de ander tegelijkertijd niets op.

Ze eindigt met een troostvolle boodschap: 'Opstanding is Gods antwoord op kruisiging; leven op de dood.'

Noot voor de lezer: de geciteerde Bijbelteksten zijn ontleend aan de Nieuwe Bijbelvertaling.

Jean Watson (West-Virginia, 1940) is predikante en auteur. Van haar hand verscheen onder meer 'De Christenreis, naverteld voor kinderen (Uitgeverij Den Hertog).

Voor meer informatie: www.arkmedia.nl