Storingsgevoeliger vanaf zondag

Tot en met het weekend blijven hogedrukgebieden ons weerbeeld nog even in gunstige zin bepalen. Begin deze week steeg de luchtdruk in Middelharnis tot bijna 1040 millibar en lag het accent van het hoog benoorden Nederland. Voorlopig blijft die luchtdruk ook nog hoog ten noorden van ons en daardoor blijft de wind in de droge oosthoek zitten. Wolkenvelden worden nog steeds afgewisseld met royale zonnige momenten en de temperaturen daarbij zijn ongeveer normaal voor begin oktober. Tijdens de al langer wordende nachten kon het in de tuin afkoelen tot iets beneden de 7 graden.

Overdag kwamen de maxima uit op rond 17 graden op de Eilanden. De meest oostelijke wind hield zich daarbij tamelijk kalm, vooralsnog met maximaal zo'n windkracht 4 in het open veld. We zien het accent van het hogedrukgebied dit weekend meer richting Oost-Europa uitkomen. Dat is een gunstige ontwikkeling want met een meer zuidoostelijke stroming kan dan zelfs even vrij warme lucht instromen die de middagtemperatuur nog wat verder opstuwt in onze contreien. Mocht de zon goed gaan meewerken op de zaterdag en zondag (?) kan de temperatuur richting de 20 graden uitkomen. Veel meer dan 20 graden zit er niet in door de afwezigheid van echte 'zuidwarmte'.

Verstoringen in de vorm van regenfronten liggen evenwel op de loer en vanaf zondag zou het weer eventueel al kunnen tegenvallen als zo'n front ons dan net al kan gaan schampen. Met wat geluk zien we de eerste regen op maandag en zelfs die regenperikelen zijn nog niet helemaal zeker. Zeer regelmatig geeft de start van oktober mooi en vaak ook warm weer. In de kalenderklimatologie is dit dan ook een wederkerig verschijnsel. Goed voorbeeld was 2011 met ook bij ons zo'n 25 graden.

De kans op wat minder bestendig weer is aanwezig begin volgende week wanneer we geleidelijk oceaandepressies via Engeland zien uitdijen richting het Noordzeegebied. De kans op enige regen en wat buien neemt dan toe, maar de temperatuur kan juist weer wat stijgen. Of dit een definitieve doorbraak naar onvervalst herfstweer zal zijn is op dit moment nog niet duidelijk. Mocht de hoge druk boven Oost-Europa trouwens voldoende weerstand bieden begin nieuwe week, blijft het aan de warme kant en valt het met de regen ook nog wel mee. Enige onzekerheid troef dus thans.