Afbeelding
Foto: hertog

De schilderende dominee

'De schilderende dominee', door Ada Schouten-Verrips. Over het leven van ds. G. van Reenen. Verschenen bij den Hertog onder het ISBN nummer 978.90.331.2642.0
Prijs: € 8,50 en het boek bevat 77 blz.

Ds. Gijsbertus van Reenen leefde van 1865 tot 1935. Hij was dominee in de Gereformeerde Gemeenten. In zijn jeugdjaren wees niets erop dat hij predikant zou worden, maar hij werd op zijn zondenweg door de Heere staande gehouden. Ds. Van Reenen heeft vijf gemeenten gediend en toen het voor hem onmogelijk was om te preken, is hij boeken gaan schrijven. Tot op de dag van vandaag worden zijn boeken nog steeds veel gelezen.

Op de cover staat dat dit boekje geschikt is voor kinderen vanaf 11 jaar. Het leesniveau is AVI/CLIB 6.

In het hoofdstuk 'Voor jou' vertelt de schrijfster hoe zij er toe gekomen is om een boek over deze dominee te schrijven voor kinderen. Ada Schouten- Verrips las uit de boeken van dominee van Reenen voor haar oma voor, toen zij dat zelf niet meer kon. Toen oma gestorven was, heeft de schrijfster twee boeken van haar oma geërfd. Door het lezen van die boeken groeide er een band met de deze dominee. Zij heeft hem nooit gekend, ook haar oma niet. Maar de preken en samenspraken van dominee van Reenen heeft de Heere gebruikt om haar veel te leren over de Heere Jezus. Zij adviseert kinderen om ook eens te zoeken of er thuis van deze predikant een boek te vinden is. Maar… eerst dit boekje lezen.

In zeventien hoofdstukken neemt de schrijfster de lezers mee naar het leven en sterven van ds. Van Reenen. Ook zijn boeken, samenspraken en preken worden niet vergeten.

Wat wordt er in dit eenvoudig en duidelijk geschreven boekje geboden? De titels van de hoofdstukken zijn:

  1. Een jongen!                                                 9. De christelijke socialist
  2. Cholera in de stad                                        10. Naar Gouda
  3. Aan het werk                                                11. Gouda groeit
  4. De glasschilder aan de Griftstraat         12. Naar Werkendam
  5. Thuis naar de kerk                                        13. Een tijd van komen en van gaan
  6. De eerste preek                                         14. Doorlouterd als goud en zilver
  7. Drie mannen zoeken u                                 15. Een dominee voor Leiden
  8. De vergeten beroepsbrief                         16. Die ene bloem

17. De komst van de bruidegom

Aan het eind van ieder hoofdstuk worden minder bekende en moeilijke begrippen uitgelegd onder de noemer: wat je moet weten.

Bijvoorbeeld: in hoofdstuk 2 legt de schrijfster het woord cholera uit: het is een heel besmettelijke ziekte, die buikkrampen en diarree tot gevolg heeft. Ook pokken was een heel besmettelijke ziekte. Die ziekte begon als een zware griep en na enkele dagen kwamen er blaasjes op de huid, die uitliepen tot zweren. Op de scholen moesten de ouders een 'pokkenbriefje' laten zien. Daarop stond dat je tegen deze ziekte ingeënt was. Zonder zo'n briefje werd je niet toegelaten op school. En zo staan er telkens verduidelijkingen aan het eind van het hoofdstuk, die bepaalde zaken helder maken voor kinderen.

Het slot van het boek is een aanbeveling van de schrijfster om de boeken van deze overleden predikant te lezen, evenals zijn samenspraken. Wie weet wil de Heere het lezen daarvan zegen, zodat je Koning Jezus in Zijn schoonheid leert liefhebben en aanbidden.

Want… het gaat uiteindelijk niet om een dominee. Dominees zijn mensen, zondige mensen, die nooit als dóminee naar de hemel kunnen. Denk maar aan de hogepriester Aäron uit de Bijbel. Toen hij ging sterven, moest zijn hogepriesterlijk kleed uit. Dominee Van Reenen is zalig geworden omdat de Heere hem genadig was. Zo kun jij ook nog zalig worden, voor altijd gelukkig worden. Zoekt daarom de HEERE en leeft (Amos 5: 6a).

Een helder geschreven boekje, dat best op onze scholen mag dienen als leesboek, of in ieder geval een plaatsje krijgen in de mediatheek. Maar ook in onze gezinnen is het een waardevolle aanwinst. Zonder mensen te verheerlijken, want dit gevaar kan om de hoek liggen, daarom ben ik blij met de laatste alinea: het gaat niet om een dominee, maar om Hem, die de Weg, de Waarheid en het Leven is.

Van harte aanbevolen.