Melissantse saamhorigheid rond de social sofa en de kruidenwand. Foto: Hans Villerius
Melissantse saamhorigheid rond de social sofa en de kruidenwand. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

'Plakplein' gesierd door mozaïek en kruiden

MELISSANT – Het succesvolle social sofa project in Melissant heeft een vervolg gekregen. Waar vorig jaar aan de Nieuweweg een prachtig stukje straatmeubilair werd geplaatst, een betonnen sofa die geheel met mozaïekstukjes werd bekleed en op die manier als een heus kunstwerk langs de weg een aantal gebouwen uit het dorp afbeeldt, is daar nóg zo'n artistiek voorwerp bijgekomen én een kruidenwand. Beide werden vorige week vrijdagmiddag onder flinke belangstelling uit het dorp in gebruik gekomen.

Door Hans Villerius

Nadat vorig jaar de mozaïeksofa gereed was, waren er nogal wat materialen overgebleven. Die zijn nu verwerkt op een bin, een flinke afvalbak die vlakbij de sofa een plaats kreeg, eveneens van beton vervaardigd en verfraaid met mozaïekstukjes. Net als bij de sofa gebeurde dit laatste door verscheidene vrijwilligers uit het dorp, die dit onder leiding van de Melissantse dorpsraad deden. De sofa en de bin vormen dus een mooi stel aan de Nieuweweg. Passanten die een poosje op de sofa hebben gezeten, bijvoorbeeld om wat te eten of te drinken, kunnen er nu hun afval kwijt. Maar ook wie uit het speelbos komt, waarvan de toegang langs de sofa gaat, kan daarvandaan afval in de bin dumpen.
Melissant is trots op dit plekje, dat de dorpsgemeenschap in gezamenlijkheid tot stand heeft gebracht en dat inmiddels een geliefd hoekje blijkt waar sociale contacten plaatsvinden. De sofa hebben ze dan ook niet voor niets social sofa genoemd. En het plekje zelf het Plakplein, dit zowel vanwege de letterlijk opgeplakte mozaïekstukjes op het straatmeubilair als vanwege het in figuurlijke zin blijven plakken dat menig inwoner van Melissant hier graag doet.
Maar op deze locatie werd – in aanloop naar de Burendag van afgelopen zaterdag – ook nog een kruidenwand geplaatst, eveneens in samenwerking met elkaar. Met stichting Burendag als initiatiefnemer, het Oranjefonds en de dorpsraad Melissant als sponsoren, de Oranjevereniging, de gemeente Goeree-Overflakkee, vele vrijwilligers en zorgboerderij De Nollestee werd hier een wandje gerealiseerd waarin kruidenplantjes kunnen groeien. Het is de bedoeling dat de inwoners van Melissant dit minituintje zelf bijhouden, wat natuurlijk prima kan als je toch even op het Plakplein gaat buurten. En iedere dorpsbewoner mag gewoon van de kruidenplantjes plukken. Bij de wand staat een bord waarop de kruiden staan vermeld en waarvoor je ze kunt gebruiken.
Vorige week vrijdagmiddag werd de kruidenwand afgemaakt. De muurelementen stonden er al wel, met grond gevuld, maar de kruidenplantjes moesten er nog in. Dat werd deze middag gedaan door de deelnemers van zorgboerderij De Nollestee, die de wand ook plaatsten. IJverig legden ze de laatste hand aan dit project door uiteenlopende plantjes in de muur te zetten en al gauw nam een heerlijke kruidengeur bezit van het Plakplein, terwijl leden van de plaatselijke muziekvereniging voor een muzikale vrolijke noot zorgden.
"Wat een samenwerking in zo'n klein dorp!", sprak Jos van Prooijen, een van de organisatoren van de burendag Nieuweweg, enthousiast. "Dit zet Melissant toch mooi op de kaart!"