Afbeelding
Foto:

Bijeenkomst over menselijke aspect van de oorlog

OUDE-TONGE - Op dinsdag 6 oktober om 20.15 uur is er een bijzondere bijeenkomst over de Tweede Wereldoorlog, de titel is 'Monument in mineur'. De locatie is de Kapel van de Rooms-Katholieke kerk in Oude-Tonge. Tijdens deze avond zal vooral het menselijke aspect van de oorlog worden belicht, gecombineerd met intrigerende kunstuitingen en toegespitst op een belangrijke gebeurtenis die dan precies 70 jaar geleden, op 6 oktober 1944, in Oude-Tonge heeft plaatsgevonden. De avond wordt georganiseerd door Marlies Verda (beeldend kunstenaar), Paul Stark (pianist en componist) en Kees Stoutjesdijk (schrijver, presentator, illustrator en gepassioneerd WO2 onderzoeker). De opbrengst komt ten goede aan het International Bomber Command Center in Lincoln. De entree bedraagt € 7,50 in de voorverkoop (a.u.b. storten op rekeningnummer NL20 RABO 0312 2045 74 o.v.m. Monument in mineur) en € 8,50 aan de zaal.

Kees Stoutjesdijk heeft vanaf zijn vroege jeugd als 'tweede generatie' na de oorlog op basis van de verhalen van de familie een sterk gevoel met vooral de luchtoorlog. Niet zozeer de militaire krijgskunst of techniek, maar vooral het menselijke aspect is leidend in zijn gedrevenheid de voorvallen te onderzoeken, daarover te vertellen, te schrijven en te schilderen. Vanuit die betrokkenheid was Kees van 2008 tot 2015 bestuurslid van WO2GO, sinds kort biedt hij een meer algemene bijdrage aan het in stand houden van de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Opdat we niet vergeten. Voor informatie zie www.ww2research.nl

Marlies Verda, autonoom beeldend kunstenaar heeft sinds 25 jaar een beroeps- en lespraktijk. Zij volgde een lerarenopleiding tekenen en studeerde aan de Vrije Academie in Den Haag. Geboren in Breda (1956) is zij op dit moment woonachtig en werkzaam in Den Bommel. Haar opa was van Joodse afkomst en haar vader heeft bij de RAF gediend in Engeland. Mede hierdoor is haar fascinatie ontstaan voor de Tweede Wereldoorlog. De kern van waaruit zij voortdurend werk maakt over oorlog is een Joods gezegde: 'Proberen te vergeten verlengt slechts de ballingschap, het geheim van de verlossing ligt in de herinnering.' Als een rode draad slingert de oorlog door haar werk.

Paul Stark, pianist en componist en sinds 15 jaar woonachtig in Oude-Tonge, heeft al sinds lange tijd een fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog. Muziek ziet Paul als een universele taal die in staat is bijna alle emoties een gezicht te geven. Zoals sommige lezers wellicht weten, is Paul thuis in vele muziekstijlen zoals klassieke muziek, popmuziek en jazz. Los van deze stijlen is muziek voor hem vooral een prachtig middel om te communiceren. Hierdoor kan het onbegrijpelijke van een oorlog wellicht iets meer "begrijpelijk" worden of zelfs verlichting geven.

Met betrekking tot de performance die op 6 oktober gaat plaatsvinden, zijn de drie initiatiefnemers van plan meerdere kustvormen samen te voegen en het onzichtbare zichtbaar te maken, want dat is wat beeldende kunst, poëzie en muziek kan doen!