Peter Braber (l.) en Leen Kieviet, met op de achtergrond het fraaie kantoor van de woningbouwvereniging waarvoor ze zich decennialang hebben ingezet. Foto: Hans Villerius
Peter Braber (l.) en Leen Kieviet, met op de achtergrond het fraaie kantoor van de woningbouwvereniging waarvoor ze zich decennialang hebben ingezet. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Samen bijna 80 jaar in het bestuur van Beter Wonen

GOEDEREEDE – Bij elkaar opgeteld zijn ze samen bijna tachtig jaar lang als bestuurder verbonden geweest aan de Goereese woningbouwvereniging Beter Wonen. Dit betekent dat ze per man er zo'n veertig jaar op moeten hebben zitten, en dat klopt ook wel 'n eind. Maar het is ook waar dat deze decennialange inzet op het sociale vlak in de samenleving op de kop van het eiland een einde nam. Beide bestuursleden hebben inmiddels afscheid genomen. De één al een half jaar geleden, de ander enkele weken terug. We hebben het over Peter Braber en Leen Kieviet. Eerstgenoemde maakte ruim veertig jaar deel uit van het woningbouwbestuur, eerst als algemeen bestuurslid, daarna als penningmeester en sinds 1992 als voorzitter. Laatstgenoemde was ruim 38 jaar aan Beter Wonen verbonden, aanvankelijk eveneens in het algemeen bestuur, maar vanaf 1986 in het dagelijks bestuur, als secretaris.

Door Hans Villerius

Het was pionierswerk in het begin, weten Peter (67) en Leen (76) nog. Nadat een, volgens de leden, slecht functionerend dagelijks bestuur was opgestapt, moest er een nieuw bestuur komen. Er was totaal niets gedocumenteerd, zodat de nieuwe bestuurders het wiel opnieuw moesten uitvinden. Zo was destijds hun start. Peter kwam van buitenaf in het bestuur, door verkiezing, en Leen van binnenuit omdat hij bij de woningbouwvereniging al eerder als opzichter in loondienst was. "We hebben ons bestuurswerk altijd vanuit de sociale gedachte gedaan, in het belang van en voor de huurder" zo geeft Leen, dit mede namens Peter sprekend, de motivatie aan waaruit ze zich zo lang voor de woningbouwvereniging hebben ingezet. "Je was er gewoon mee bevlogen, anders kun je geen wbv-bestuurder zijn. Zelfs huurverhogingen hebben we altijd zo sociaal en zo gunstig mogelijk voor de huurders uitgevoerd. Dat werd niet altijd door de huurders zo ervaren. Maar je moest opereren binnen de kaders die het ministerie aangaf."

Breed

Als bestuurders van Beter Wonen zijn Peter en Leen altijd heel breed bezig geweest. "We waren niet alleen bestuur, maar ook directie. Een bestuursvergadering was dan ook een mix van bestuurs- en werkvergadering. Je fungeerde als meewerkend voorman. Dus ook bij de uitvoering was je actief betrokken. We zaten overal bovenop. Dat was uniek." De vergaderingen van het dagelijks bestuur werden twee maal per week gehouden. Daarnaast regelde Peter de woningtoewijzing. Zo'n twintig uur werk in de week had elk van de mannen wel aan hun bestuurstaken, maar ze deden 't heel graag.

Mooie dingen

Terugblikkend op bijna tachtig jaar bestuurswerk hebben beiden daar een goed gevoel over. "We hebben van alles meegemaakt, van fraude en brand tot inbraak toe. De huurder is veel mondiger geworden en hebben veranderende behoeften waar je op in moet spelen. Er is een huurdersvereniging gekomen – het was de eerste op het eiland – die je scherp houdt, en dat is goed. De betrokkenheid van onze huurders is altijd heel groot geweest. In 1967 kregen we van de toenmalige gemeente de gemeentelijke sociale huurwoningen bij ons woningenbezit gevoegd. De kleine woningbouwvereniging, die in de gemeente Stellendam in 1953 opgericht was, werd ineens veel groter. Dat was een grote omslag die om een daadkrachtig bestuur vroeg en zeker ook om meer personeel, want de staat van onderhoud van die woningen was ronduit slecht. Maar bovenal hebben we in de achterliggende periode veel mooie dingen gedaan. Goed onderhoud aan de woningen gepleegd. Veel zaken vernieuwd. Nieuwe projecten opgestart, zoals de bouw van de woonzorgcomplexen 't Schelphoekje in Ouddorp, Het Spectrum in Stellendam en als bekroning op alles het prachtige complex Westvoorne in Goedereede. Als laatste complex werd wooncomplex D'n Derden Blok gerealiseerd bij de nieuwe Vliedberg in Ouddorp. Daarnaast zijn we samen met een zorginstelling dingen gaan doen; dat was verrijkend en leerzaam."
Het realiseren van sociale huurwoningen stond hoog in het vaandel van woningbouwvereniging Beter Wonen en daarvan heeft de corporatie er veel kunnen bouwen. Het streven is altijd geweest om de aanvangshuur zo laag mogelijk te houden.
Daarnaast heeft de woningcorporatie in de vrije sector gebouwd, in de premie A- en premie B-regeling van destijds. En nog niet zo lange geleden is bouwplan Welgelegen in Ouddorp tot stand gekomen, in samenwerking met de gemeente.
"Kortom, we hebben veel mooie dingen in deze lange periode kunnen uitvoeren, samen met het overige bestuur en personeel. We zijn dankbaar dat we dit voor de bevolking van de gemeente Goedereede hebben kunnen doen en zien hier met vreugde op terug."

Sociaal karakter

Toch kwam het enthousiasme van de twee inmiddels oud-bestuurders de laatste jaren wel onder druk te staan. Peter legt uit hoe dat komt. "Je moet tegenwoordig niet alleen de accountant tevreden stellen, maar ook meer en meer allerlei overheidsmaatregelen nakomen. Regels waar je als wbv-bestuurder helemaal niet achter kunt staan, zoals de heffingen die we opgelegd krijgen. Het verkopen van huurwoningen hebben we lange tijd niet gewild, maar vanwege die hoge heffingen viel daar niet aan te ontkomen. Ook subsidieregelingen zijn afgeschaft en dat hakte er eveneens in. Huurverhogingen bepaalden we als woningbouwvereniging zelf, maar dat gaat ook niet meer. Alles is nu afgebakend. Er wordt gevreten aan het sociale karakter van de woningbouwverenigingen. Dat gaat te gronde door de regelgeving van de regering en dat gaat de huurder merken. Dat is ingrijpend en dat doet je als wbv-bestuurder pijn. Op gegeven moment vraag je je af: 'wat doe ik hier nog?' en ga je erover denken om ermee te stoppen." Dat is nu dus een feit.
Peter had bij z'n laatste herverkiezing al aangegeven dat het zijn laatste zittingsperiode zou worden. "Dan had ik er veertig jaar opzitten en dan is 't gewoon mooi geweest."
De regelgeving ten aanzien van het aantrekken van nieuwe bestuurders en leden van de raad van commissarissen is eveneens sterk verscherpt. Doordat er in den lande bij enkele corporaties door directeur-bestuurders is gefraudeerd komt er een scherper toezicht op álle corporaties. Ook Beter Wonen krijgt daar mee te maken en heeft daar nu al last van, zeggen Peter en Leen.

Fuseren

Denkend aan de toekomst van woningcorporatieland, zijn de oud bestuursleden van mening dat het "ingewikkelder" zal worden. "We zijn bang dat we het sociale karakter totaal zullen kwijtraken. Het verzakelijkt helemaal. Maar ook zal zich de vraag aandienen of je als vier afzonderlijke woningcorporaties op het eiland alles alleen moet blijven doen. We hebben nu in Federatief verband al een samenwerkingsvorm. Dat zal geïntensiveerd worden. En hoewel we als zelfstandige corporaties nog prima onze taken kunnen doen, is het op den duur niet ondenkbaar dat de vier woningbouwverenigingen zullen fuseren tot één of twee eilandelijke woningcorporatie(s)." Maar dát is voorlopig nog niet aan de orde…

Evt. breker:

"Je was er gewoon mee bevlogen. Anders kun je geen wbv-bestuurder zijn"