Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Echtpaar P. Melissant-Groenendijk Goeree-Havenhoofd in het goud

De regen tikte gezellig tegen de ruiten, er was een goed kopje koffie en vader en moeder Melissant, Duinroos­plein 3 op Goeree-Havenhoofd, waren door dochters, schoondochter en een pracht van een kleinzoon omringd. Gelukkig zij die zo het begin van de oude dag mogen ervaren en straks het gouden huwelijk mogen herdenken. Pieter Melissant en zijn echtgenote Pieternella Melissant-Groenendijk mogen dat heugelijke feit op 9 oktober a.s. bereiken waarom ze die dag in hun familie- en kennissenkring in het middelpunt van de belangstelling zullen staan.

Zelf heeft het de heer Melissant ook nooit aan belangstelling ontbroken! Hij maakt er geen geheim van dat hij al heel vroeg een oogje had laten vallen op het meisje dat zijn levensgezellin zou worden. De omstandigheden kwamen hem daarbij te hulp. In zijn jongensjaren bezat bijna niemand een ver­voermiddel en het lag helemaal voor de hand dat je de keus dicht bij de deur maakte om het 'thuisbrengen' geen al te groot karwei te doen zijn. Met Pieternella Groenendijk in zijn kielzog was hij vanaf het Havenhoofd al menig keertje naar de school in Goeree gelopen en dat schoolvriendinnetje had op hem zoveel indruk gemaakt, dat hij haar na de schoolbanken evenmin uit het oog verloor. Dan kan ook nauwelijks, omdat ze slechts een paar huizen verder woonde. Ze waren nog jong, hij 19 en zij 17, toen 'de knip waarmee hij achtervolgde gesloten werd' en ze in het huwelijksbootje stapten. Ze vestigden zich in een huisje op het z.g. Urk op Goeree-Havenhoofd, dat in de oorlogsjaren werd afgebroken.

Dhr. Melissant is vanaf zijn 12e tot zijn 66e visserman geweest en in die 54 tussenliggende jaren heeft hij ter visserij heel wat meegemaakt. Vooral was dat in het begin armoe. Hij herinnert zich nog dat hij eens een jaar gevaren heeft voor een verdienste van f 220,-, waarvan het schouwtje nauwelijks roken kon, geld voor oliekleding of laarzen kon er dan ook ternauwernood of helemaal niet af. Ook in de visserij is het Excelsior gegaan wat ook de familie Melissant ten goede is gekomen. Voor de vijf kinderen die werden geboren kon dan ook goed worden gezorgd. Twee zoons en drie dochters werden uit hun huwelijk geboren en het overlijden van de oudste zoon Kees, die in de oorlog in Duitsland om het leven kwam, zal op de dag van het huwelijksjubileum vooral worden gevoeld. De drie dochters zijn alle getrouwd, evenals de jongste zoon, die evenals zijn vader zijn bestaan in de visserij gevonden heeft.

Dit is een deel van het artikel dat in Eilanden-Nieuws van 2 oktober 1970 stond.