Afbeelding
Foto: Archief

Coöp Raiffeisenbank "Ouddorp" nu overvloedig in ruimte

Men schreef 6 juli 1912 toen notaris P.T. van den Berg te Goedereede de acte verleed van de stichting van de Coop.Boerenleenbank te Ouddorp. Na een verlies gevend beginjaar is het de Bank ,,naar den vleze" gegaan, hoogtepunten uit haar bestaan zijn jaartallen als 1953 toen een nieuwe buisvesting kon worden betrokken en 30 sept. 1970 (j.l. woensdag) toen het nieuwe bankkantoor officieel werd geopend door burgemeester H. J. Smith. De voorzitter van bet Bestuur van de Bank, dhr. P.Westhoeve voorzag dat in het nieuwe kantoor de toekomstmogelijkĀ­ beden beter gerealiseerd zullen kunnen worden maar bij alle feestelijke geluiden klonken toch ook minder plezierige tonen door toen dhr. Westhoeve wees op de hoge rentestand als een aanwijzing van de aanwezigheid van ernstige spanning. Rondom de Raiffeisenorganisatie worden geluiden gehoord van samengaan met de Boerenleenbank. Door enkele sprekers op de in het Ver. gebouw gehouden officiĆ«le bijeenkomst werd ook de wenselijkheid van het als Flakkeese banken nauwer samengaan aangesneden.

De opening

Nadat een uitgebreid gezelschap in het Verenigingsgebouw was verwelkomd vertrokken de genodigden naar het Bankgebouw waar door burgemeester Smith de opening zou worden verricht. Daarbij aanwezig waren de heren Niekerk namens de Centr. Raiffeisenbank te Utrecht en de Rayoninspecteur dhr. Oudkerk. Voorts vertegenwoordigers van de Besturen en Raden van Toezicht van zuster-banken van het eiland en allen die aan de totstandkoming van het nieuwe gebouw hadden meegewerkt.

Door Simone Bezuijen en Anja Dorsman werden aan burgemeester Smith en zijn echtgenote mevr. Smith resp. de sleutel en een fraai boeket bloemen aangeboden. Terstond werd de kwaliteit van de spaarbusjes weer eens bewezen maar met beleid lukte het de burgemeester de sleutel daaruit te krijgen waarna de opening spoedig een feit was, een en ander vergezeld van 's burgemeesters wens dat velen die met een bezwaard hart het gebouw binnengaan dat na gedane zaken weer opgelucht zullen kunnen verlaten zoals Raiffeisen dat heeft bedoeld.