Weekend geeft droog weer met flink wat zon

De komende dagen zullen omvangrijke hogedrukgebieden ons weerbeeld gaan bepalen. Dit betekent dat we een geheel ander weerbeeld in huis krijgen tijdens en na het komende weekend.

Ten positieve met nadruk want de hogedrukgebieden komen op een voor ons gunstige plek te liggen. Eerst was het nog wisselvalligheid troef op de Eilanden. De meeste regen viel in elk geval tot en met donderdag en er viel in totaal zo'n 20-30 millimeter aan water in onze contreien. Een aantal aardappelpercelen staan deels nog blank en dat geldt zeker ook nog voor de Zeeuwse gebieden.

We zaten nog even opgescheept met een rondtollend lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Hogerop in de atmosfeer zat ook nog een bel met extra koude lucht en de combinatie met relatief warm Noordzeewater kon de buien tot en met donderdagavond nog net wat extra voeding meegeven.

In het eerste herfstweekend 2015 zal de atmosfeer gaan stabiliseren zodat het droog wordt, er meer zon aan te pas komt en de temperatuur iets hoger zal zijn overdag, zeker in de beschutte achtertuin. Doordat het sterker opklaart in de avond -en nachtperiode(n) koelt het in de kleine uurtjes flink af.

Even buiten de dichtstbebouwde gebieden kan de temperatuur al teruggaan tot richting de 6-7 graden. Onder deze omstandigheden is zelfs al een kleine kans op nachtvorst mogelijk en zou een enkel grasveldje of autodak een dun laagje ijs kunnen bekomen. We merken dat we dan in de herfst zitten.
De laatste nachtvorst hadden we overigens nog in juli in Oost-Nederland en dat was bijzonder laat.

De astronomische herfst is trouwens net begonnen. De weerkundige herfst was er al op 1 september. Verdere weersvooruitzichten geven aan dat de invloed van hoge druk (en annex mooi weer) er kan blijven tot in de eerste oktoberweek. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de stroming kentert naar zuid en dan zou er nog een laatste keer aanvoer van warme(re) lucht uit Zuid-Europa kunnen plaatshebben.

We zagen dat bijvoorbeeld in 2011 toen het op 1 oktober 25 graden werd in Middelharnis. In Londen en omgeving werd zelfs het oktoberrecord gebroken; het werd daar maar liefst 27 graden, zomers!

Een definitieve weersomslag naar sterk wisselvallig weer lijkt nog niet aan de orde rond 3-5 oktober..

Meer weerinfo via www.weerprimeur.nl

Door weerman Marc Putto