Jan Pieter Lokker: ' Goeree-Overflakkee heeft mijn hart gestolen'. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Jan Pieter Lokker: ' Goeree-Overflakkee heeft mijn hart gestolen'. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

"Opvang van vluchtelingen op basis van onze draagkracht"

GOEREE-OVERFLAKKEE – Donderdag 1 oktober komt er een eind aan de periode van tien maanden waarin Jan Pieter Lokker als waarnemend burgemeester in onze gemeente werkzaam was. Hij nam in december 2014 de plaats in van Ada Grootenboer, die om ernstige gezondheidsredenen deze functie eerder al, in oktober, tijdelijk moest neerleggen. Gelukkig is zij hersteld en kan zij aan de vervolgfase als eerste burger beginnen. In een afscheidsgesprek kijkt Jan Pieter Lokker terug op zijn periode op Goeree-Overflakkee. Hij had het niet willen missen. Is enthousiast over het eiland en zijn bewoners en geeft als hint aan allen mee: "Blijf betrokken bij hetgeen er in je omgeving, in je dorpskern gebeurt. Bouw mee aan een fantastisch eiland. Aan een gezond en duurzaam Goeree-Overflakkee. Dat is niet alleen een opdracht en taak van college en gemeenteraad, maar juist ook van de mensen op het eiland zelf om dit met elkaar te realiseren".

Door Jaap Ruizeveld

Lokker legt zijn functie neer op een moment dat een eilandgrenzen ver overstijgend Europees en landelijk vraagstuk aller inzet en aandacht opeist. De opvang van veel vluchtelingen. In opdracht van de gemeenteraad werkt het college aan een Plan van Aanpak. Maar de vraag voor onderzoek naar mogelijkheden voor extra noodopvang voor een vijftigtal vluchtelingen gedurende een tijdvak van 72 uur, was er al eerder. Dit is aan de raad meegedeeld, zegt Lokker. Wij wachten op het COA die het definitieve verzoek zal indienen. Voor alle duidelijkheid: dit verzoek staat los van de taakstelling die wij dit jaar (huisvesting bieden aan 100 vluchtelingen) moeten invullen. Op dit moment zijn er voldoende plekken. Als de noodkreet komt om extra opvang voor 72 uur, dienen wij als gemeente in beeld te brengen wat onze capaciteit is. Wat onze draagkracht is. Wij zijn zoekend naar locaties. Voor tijdelijke opvang en voor meer permanent verblijf. Die informatie zal het college aan de raad en aan het COA meedelen. Als gemeente houden wij rekening dat er extra aanvragen zullen komen. Daarbij inwegend met het feit dat wij niet meer vluchtelingen kunnen ontvangen dan dat de mogelijkheden ons toestaan. Daar is vooralsnog geen aantal aangekoppeld. Het college neemt de taakstelling zeer serieus. Dat geldt ook voor de opdracht van de gemeenteraad.

Niet weglopen

Wij lopen niet weg voor onze taakstelling. Wij kunnen het volbrengen. Bij de huidige opvang zijn de contacten met woningbouwcorporaties van grote betekenis. Het permanent huisvesten van statushouders is een doorlopend zoeken naar mogelijkheden. Wij zetten niet in op een concentratie, wel op het spreiden over de kernen. Het is bekend dat er ook een aantal negatieve geluiden klinkt. Vaak ingegeven door angst voor het onbekende. Goede communicatie kan hier het sleutelwoord zijn. Kijk naar andere aspecten. De komst van vluchtelingen draagt bij aan voorzieningen in de kernen, voor scholen, aan werkgelegenheid en winkels. Ze dragen een steentje bij aan onze economie. We kunnen het ook zien als een verrijking van onze samenleving. En wat betreft de angst voor het verdwijnen van de Nederlandse cultuur? Als die zo zwak is dat die omver wordt geblazen door een aantal vluchtelingen, dan mag je je achter de oren krabben wat er mis is met ons. Hier op het eiland hebben we een stevige eigen identiteit. Sterke gemeenschappen en sterke schouders die veel kunnen, stelt Lokker.

Positief

De waarnemend burgemeester heeft het eiland in zijn hart gesloten. Terugkijkend zegt hij: "Ik ben heel positief. In de eerste plaats omdat het een mooi eiland is. Een prachtig productielandschap met indrukwekkende natuur. Vaak wordt dit ondergewaardeerd. Er is ruimte. Fraaie vergezichten, daar geniet ik van. Ook de afwisseling. Tweede is de diversiteit aan cultuur. Mooie gemeenschappen met eigen identiteit, gewoonten en opvattingen. Dat kan hier allemaal op Goeree-Overflakkee. Ja zeker de verschillen zijn soms groot. Toch zijn wij in staat om op een goede manier met en naast elkaar te leven. Soms geeft het spanningen, maar ik zie dat men er uitkomt. Dat de rode lijn het respect vertolkt voor elkaars leefwereld, denkwereld en geloofswereld. Dat is één van de waardevolle dingen op dit eiland. Het behoud van kleur van die afzonderlijke gemeenschappen. Het gaat soms dwars door een dorp heen. Nogmaals, dat geeft het eiland kleur. Dat is een rijkdom. Dat is mij opgevallen. Als derde punt wil ik de burgers zelf duiden. Ik heb talrijke inspirerende gesprekken gevoerd, op allerlei locaties met allerlei bewoners. Met mensen die veel hebben meegemaakt. Die de geschiedenis kennen. Dat is mooi. Zij zijn blij om hier op het eiland te wonen en te leven. Dat zegt genoeg. Het waardevolle van het ambt van burgemeester is dat je met mensen uit alle lagen van de bevolking in contact komt".

Toppers

"Het is niet gemakkelijk om individuele toppers of hoogtepunten te noemen uit mijn nu bijna afgesloten ambtsperiode. Ik wil het graag breed formuleren. Kijk naar de jubilea en de activiteiten die verenigingen en organiseren etaleren. De trots die ze uitstralen dat men met elkaar zo een pijler in stand weet te houden. Ik noem de vrijwilligers die met hun inzet iets van dit eiland maken. Elke keer als ik daar bij mag zijn, is dat voor mij een hoogtepunt. Een concreet voorbeeld, de onthulling van een kunstwerk. Daar zit veel meer achter dan alleen de handeling. Daar zit een hele dorpsgemeenschap achter, die geniet van wat er tot stand is gebracht. Dat zijn hoogtepunten. Daar geniet ik van."

Verduurzaming

"Dat geldt ook voor de raads- en collegevergaderingen. Want daar bouwen wij samen aan een stukje Goeree-Overflakkee. Ik vind het een voorrecht daar aan te mogen meebouwen. Het gaat over het verduurzamen van de samenleving, die maakt dat wij over 20 of wellicht 30 jaar nog steeds kunnen blijven genieten van een schoon en veilig eiland. Verduurzaming wordt hier goed opgepakt. Dat is uniek. Er wordt een ambitie neergezet. Dat bewijst dat niet alleen aan de huidige generatie, maar ook de volgende generatie wordt gedacht. Dat is een opdracht die wij als bestuur hebben. Vaak zie je dat de taak niet goed wordt opgepakt, zelfs wordt verwaarloosd".

Verantwoordelijkheid

"De eerlijkheid gebiedt ook naar andere aspecten te wijzen. Naar conflicten die hun oorsprong vinden in het verleden in voormalige zelfstandige gemeenten. Maar die ook nu nog een rol spelen in de huidige gemeente. Dat is jammer. Het heeft soms een diep spoor nagelaten. Daarom was het nodig om een speciale commissie en vervolgens een extern bureau opdracht te geven om bepaalde zaken te onderzoeken. Ik vind het positief dat de gemeenteraad op dit punt zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Wij moeten niet te lang de negatieve last van het verleden met ons blijven meedragen. Dat vereist inzet van iedereen", geeft Lokker aan.

Koningswoud

Even valt er een korte stilte in ons gesprek. Lokker memoreert het plotseling overlijden eerder dit jaar van collegelid/wethouder Piet Koningswoud. "Tragisch. Zo volkomen onverwacht. Voor ons allen, in het bijzonder voor zijn naasten, een groot verlies. Ik noem het een verdrietig dieptepunt in deze periode van mijn waarneming. Met zijn bijzondere deskundige kijk op zaken en zijn manier van functioneren bracht hij ons eiland een stukje verder. Ja, het was een bijzondere schok."

"Goeree-Overflakkee is mijn eiland" is in marketing een heel sterk merk

GOEREE-OVERFLAKKEE – Scheidend waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker hoeft niet lang na te denken op de vraag: Wat voor gemeente is Goeree-Overflakkee? "Hier zie je dat op het eiland heel sterk wordt gezocht naar de juiste balans tussen behoud en ontwikkeling. Enerzijds het behoud van waarden/identiteit, ruimte. cultuur en Godsdienst, anderzijds het oppakken van kansen om te ontwikkelen. Te bouwen aan en in de economische sector. Ook aan nieuwe voorzieningen. Dat gaat hier prima samen. Ik denk dat bij een onderwerp als de 'zondagsrust' dat volgende maand in de raad besproken wordt, dit tot uiting komt. Die balans. Het behoud van traditionele waarden. Anderzijds signalerend dat het eiland in ontwikkeling is".

Door Jaap Ruizeveld

Dan de marketing. Het is goed als je trots bent op je eiland en dat je dat wilt uitdragen. Ik vind dat dit enthousiast en op een goede inhoudelijke manier wordt ingevuld. Met een sterk merk: "Goeree-Overflakkee is mijn eiland". Iedereen kan zich met deze slogan identificeren. Het is niet iets van het bestuur. Nee het is van mij (de burger). En zo hoort het.

College en raad

Voorzitter van het college en voorzitter van de gemeenteraad. Laat ik daar twee opmerkingen over plaatsen. Ik vind dat de raadsleden zich hier buitengewoon constructief opstellen. Elders heb ik andere instellingen meegemaakt. Dienstbaar zijn aan de samenleving komt tot uiting. Als voorzitter moet je goed contact onderhouden met de raadsleden. In persoonlijke gesprekken dien je hierin te investeren. Als er geen plaats van vertrouwen is tussen voorzitter en raad, dan kun je niets uitrichten. Dat werkt verlammend. Het heeft niets te maken dat je elkaar niet kritisch kan bevragen, maar je werkt vanuit het fundament van vertrouwen. Als je merkt dat dat er is, kun je vrijheden veroorloven, kun je ernstig zijn, soms een grap maken. Ik heb in sommige andere gemeenteraden het onderling vertrouwen gemist. Dan raakt men de weg kwijt. Ziet het belang van de gemeenschap niet meer en richt men zich alleen nog op eigen belangen. Hier op Goeree-Overflakkee is gebleken dat de onderlinge vertrouwensband zeer hecht is.

Functioneren

Natuurlijk moet de voorzitter de afgesproken regels in de raad strak hanteren. Sommigen vinden dat ik mijn stempel drukte op de betekenis van de besluitvormende fase. Alleen nog een verklaring/toelichting op de stem en vervolgens besluiten. In de voorafgaande fasen beeldvormend en oordeelvormend is ruimte genoeg voor het politieke spel. Zo is het. Niet terug blijven komen op besproken onderwerpen. Duidelijkheid voor allen. Het gaat in goede harmonie". Toch nog een aanbeveling voor of kritische noot over de raadsvergaderingen? Lokker heeft dit onderwerp al recent in een eerder interview geduid. "De vergadering krijgt soms het beeld van een doorlopend vraag- en antwoordspel. De raad roept het college als het ware steeds ter verantwoording. Daar is niets mis mee, als ook het onderlinge debat tussen de fracties maar gevoerd wordt. Dat vraagt het dualisme. De raadsvergadering is het forum om met elkaar te debatteren. Elkaar in discussies te overtuigen van standpunten. Je krijgt dan een andere dynamiek. Ik vind dat de raad daar nog stappen kan zetten. Het zal dan ook voor de toeschouwer interessanter zijn".

Dorpsraden

Lokker vindt het een goed signaal dat het aantal dorpsraden zich op het eiland flink heeft uitgebreid. "Het is een belangrijk instituut. Dorpsraden hebben zich ontwikkeld. Zij zijn in feite de stem van het dorp. Ook hier is 'vertrouwen' het sleutelwoord. Het gemeentebestuur moet luisteren naar de signalen. Een goed functionerende en georganiseerde dorpsraad weet wat belangrijk is voor de kern. Ik denk dat het verstandig is dorpsraden ruimte te geven. Niet alleen financieel. Het mogelijk maken ideeën te ontwikkelen om de leefbaarheid van het dorp te verbeteren. Wie kan dat beter aandragen dan de mensen die in het dorp wonen. Ik ben daar heel positief over. De gemeenteraad dient de signalen op te pakken. Als je dat niet doet, dan neem je de dorpsraden niet serieus. Dat betekent dat je sommige dingen moet durven loslaten. Kijk naar de presentaties van de dorpsraden. Ik heb nog geen vergadering meegemaakt waarin de raadsleden niet enthousiast reageerden.

Afscheid en dan?

Ik ben dankbaar en blij als ik donderdag mijn ambt neerleg en de burgemeestersfunctie direct aan Ada Grootenboer mag overdragen. Immers naar haar terugkomst als eerste burger, na een zo zware en moeilijke levensfase, is uitgekeken. Zij kan gelukkig de draad weer oppakken. Overigens de laatste weken hebben we al veel samengewerkt. Niet voor iedereen zichtbaar wellicht. Wel bij enkele gebeurtenissen op het eiland. Goeree-Overflakkee heeft mijn hart gestolen. Dat blijft", zegt Lokker. Heeft de Commissaris van de Koning al gebeld voor een nieuwe waarnemende functie? "Nee hij heeft nog niet gebeld. Even pas op de plaats, hoor. Ik doe nog projecten voor de provincie en o.a. voor het ministerie van economische zaken. Ik hoop tijd te vinden voor schrijven, poëzie, schilderen, fietsen, fotograferen, bijlezen en een beetje reizen. Ik heb veel ideeën. Ook studeren (astronomie/sterrenkunde) is niet onmogelijk. En als er in de nabije toekomst toch een verzoek van een Commissaris van de Koning komt voor een waarnemerspost? "Ik ben daar eerlijk in, dan zeg ik ja. Liefst in randstedelijk gebied, Zeeland of Utrecht. Het is een prachtig ambt. Ik houd van de gemeenschappen. Daar schuilt steeds iets moois in".

Voorzitter van de gemeenteraad, geassisteerd door de griffier. (Archieffoto)