Afbeelding
Foto: Marja Mulder

Resultaat molenaarsexamen op molen De Bommelaer

DEN BOMMEL - In Eilanden-Nieuws van 18 september werd melding gemaakt van het molenaarsexamen dat op dinsdag 22 september zou plaatsvinden op molen De Bommelaer in Den Bommel. Gezien de reacties daarop, werd het bericht kennelijk met belangstelling gelezen.

Ondanks de slechte weersverwachting voor de examendag, buien met kans op onweer, viel het weer alleszins mee.

Het molenaarsexamen wordt afgenomen onder verantwoordelijkheid van de Vereniging De Hollandsche Molen, VDHM (een vereniging die de belangen van de molens in Nederland behartigt).

De examencommissie bestond op de 22e uit een vertegenwoordiger van de VDHM, tevens secretaris, en drie overige leden, allen molenaars met een jarenlange praktische ervaring en expertise, afkomstig uit andere delen van ons land.

Drie kandidaten werden door de examencommissie beoordeeld op hun praktische vaardigheid en theoretische kennis, waarvan kennis van het weer een belangrijk onderdeel vormt.

Aan het eind van de dag bleken twee kandidaten te zijn geslaagd, één kandidaat moest helaas worden afgewezen.

Met dit resultaat is het Nederlands molenaarsbestand weer uitgebreid met twee molenaars van wie verwacht mag worden dat zij op vakkundige en verantwoorde wijze om kunnen gaan met een molen. "Op die manier blijven de ons uit het verleden nog resterende werkende cultuurhistorische monumenten in stand", aldus de organisatoren.