Teleurstelling over bestemming panden tegenover Streekmuseum

>> Vervolg van voorpagina

Want tijdens het bekijken van de expositie over de neergestorte oorlogsvliegtuigen kunnen met behulp van meerdere drukbelletjes verschillende ooggetuigenverhalen worden beluisterd, die voor de microfoon werden verteld door enkele bekende eilandbewoners. Een mooie aanwinst dus, de oude radio's en hun inzet, waardoor museumbezoek meer 'beleving' krijgt.
Dat laatste is ook de insteek van Streekmuseum Goeree-Overflakkee, dat er veel in ziet om in meer ruimtes in het museum interactieve manieren van exposeren te realiseren, bijvoorbeeld met touch screens. Om dit mogelijk te maken heeft het museumbestuur bij Erfgoedhuis Zuid-Holland een subsidieaanvraag ingediend in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Voor subsidieverlening op Goeree-Overflakkee ziet het Erfgoedhuis graag initiatieven voor cultuurhistorische projecten die de binding tonen tussen het eiland en het omringende water. "Daar hebben wij in ons museum natuurlijk ingangen genoeg voor", zei museumvoorzitter Rinus van Dam maandagmiddag, "zodat wij hopen voor een bijdrage in aanmerking te mogen komen."

Verblijd maar ook teleurgesteld

Met de twee nog in bedrijf zijnde historische radiotoestellen toonde Van Dam zich uiteraard verblijd. "Vrijwilligers hebben er heel wat tijd in gestoken om dit hier voor elkaar te krijgen en ook daar zijn wij heel content mee!" Verder zei Van Dam er blij mee te zijn dat de heer Leen Stolk, die als vrijwilliger reparateur is voor radiomuseum De Stove, ook de radio's onder zijn hoede wil nemen die nu een plekje hebben gekregen in het streekmuseum.
Minder enthousiast is Streekmuseum Goeree-Overflakkee met het feit dat de gemeente het museumbestuur heeft gepasseerd bij het van de hand doen van twee panden in de Kerkstraat, tegenover het streekmuseum. De gebouwen komen nu in handen van een projectontwikkelaar, maar heel graag had het museum één of twee van deze panden bemachtigd, in verband met uitbreidingsbehoefte. De unieke mogelijkheid die zich hiervoor voordeed, ziet het museumbestuur nu geheel aan zijn neus voorbijgaan. "Wij zijn hier erg teleurgesteld over en ook dat moet ons van het hart..."