Burgemeester Lokker met Rien en Ina Bakelaar. Foto: Mirjam Terhoeve
Burgemeester Lokker met Rien en Ina Bakelaar. Foto: Mirjam Terhoeve Foto: Mirjam Terhoeve

Rien en Ina Bakelaar al 60 jaar een paar

DEN BOMMEL - Afgelopen maandag waren Rien en Ina Bakelaar-van de Veer precies zestig jaar getrouwd. Op 21 september 1955, op de verjaardag van Rien, gaven ze elkaar het ja-woord in het gemeentehuis van Den Bommel. Een klein jaar eerder hadden ze zich op de verjaardag van Ina verloofd. Het was een mooie zonnige dag, herinnert het paar zich, maar het feest werd sober gevierd in het plaatselijke verenigingsgebouw. Ook aan het diamanten huwelijk wilden ze eigenlijk niet te veel doen, maar de kinderen en kleinkinderen dachten daar anders over en trakteerden ze op een dagje uit in Rotterdam.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Juist omdat de trouwdag in 1955 wat sober verliep en ook de latere jubilea niet echt gevierd konden worden, deden Rien (82) en Ina (78) het twintig jaar geleden nog eens over. Op 21 september 1995 gaven ze elkaar symbolisch nogmaals het ja-woord in het Fort in Ooltgensplaat, onder toeziend oog van Klaas Baas, de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit werd uiteraard uitgebreid gevierd met de kinderen en kleinkinderen. Maar met evenveel plezier kijken ze terug op de afgelopen dagen, waarin ze werden verrast met een bezoek aan het Stoomschip Rotterdam en een nacht in de bruidssuite van hotel New York. In het geheim allemaal geregeld door de kleinkinderen. De kamer staat inmiddels aardig vol met felicitatiekaarten, waaronder zelfs een brief van de koning en de koningin. En burgemeester Lokker kwam ook nog even langs met een bloemstukje. "Een diamanten huwelijk om nooit te vergeten", aldus het paar.

Kapsalon

"We kregen verkering op de verjaardag van mijn moeder ", vertelt Ina, "op 17 mei 1952. Natuurlijk kenden we elkaar al uit het dorp en van het rondjes lopen op de dijk en de Kaai. Maar vanaf toen was het officieel". Rien en Ina Bakelaar zijn zogenaamde BB-ers, oftewel Bekende Bommelaars. Jarenlang runden ze samen de kapsalon, die Rien al op jonge leeftijd overnam van zijn vader. "Mijn vader startte in 1921 met de zaak in de Voorstraat, een herenkapsalon", vertelt hij. "In 1948 ging ik bij hem werken en volgde ik de opleiding tot herenkapper. Helaas stierf mijn vader al op jonge leeftijd, waardoor ik samen met mijn moeder, die achter de zaak woonde, het roer moest overnemen. Na ons huwelijk kwam ook Ina er bij en zijn we boven de zaak gaan wonen. Ina ging toen de opleiding tot dameskapster volgen en zo kwam het dat we vanaf 1960 ook een dameskapsalon konden openen in onze zaak".

Familiebedrijf

"Het was een drukke tijd", herinnert Ina zich. "De opleiding, de zaak, onze vier kinderen, twee jongens en twee meisjes, maar het ging allemaal vanzelf. Ik had wel hele goede hulp van mijn zus en niet te vergeten van de beide oma's en de kinderen moesten ook gewoon aanpakken, hoor. Eigenlijk verliep het prima. Onze oudste dochter Marjan had ook al vroeg interesse in het kappersvak en behaalde al op jonge leeftijd de benodigde papieren. Zij heeft in 1988 de zaak van ons overgenomen en inmiddels is ook haar dochter actief in de zaak. Een echt familiebedrijf dus. Het bestaat nu 94 jaar en we hopen echt de 100 nog mee te mogen maken".

Nadat Rien en Ina zich uit de zaak terugtrokken, zijn ze niet achter de geraniums gaan zitten. Integendeel. Rien volgde de opleiding tot leraar en gaf dertien jaar les op de kappersschool. Eerst in Rotterdam, later in Goes. Ina verrichtte hand- en spandiensten in de zaak bij haar dochter. Zelf kon ze niet meer knippen, vanwege rugklachten, maar ze vond het wel leuk om nog wat mee te helpen. Daarnaast maakten ze vele mooie reizen en trokken ze er regelmatig op uit met de motor.

Boeken

Rien stelde in zijn vrije tijd ook nog een aantal boeken samen over zijn geliefde dorp. "Geschiedenis en politiek interesseren me heel erg", vertelt hij. "Ik volg dat allemaal op de voet. In het verleden heb ik al boeken samengesteld over de impact van de watersnoodramp op Den Bommel, maar ook heb ik een mooie verzameling gemaakt over bijzondere boerderijen in ons dorp. Op dit moment ben ik weer bezig met het verzamelen van verhalen over de Tweede Wereldoorlog en dan met name over de evacuatie. Ik hoop dat er dorpsgenoten zijn die hun verhalen en foto's aan mij kwijt willen, om zo weer een mooi document te kunnen maken".

Het moge duidelijk zijn, dat het echtpaar nog midden in het leven staat. Rien is actief voor de Dorpsraad en de ANBO en Ina houdt zich graag bezig met kaarten maken en bloemschikken. Samen gaan ze bovendien ook nog wekelijks naar de sportschool. Want ondanks zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen, voelen ze zich nog lang niet oud.