Orgels toegankelijker

Dichter bij het publiek

Beheerders van orgels en organisten moeten wellicht anders denken en werken, zo spraken verschillende sprekers in de Grote Kerk van Alkmaar. Het symposium 'Klinkend erfgoed: behoud, beheer en gebruik'. Zelf heb ik, toen mijn vader van Hilversum naar Haarlem moest verhuizen, heel wat orgelconcerten in de Hervormde Kerk St. Bavo op dinsdagavond en donderdagmiddag mee gemaakt. Beheerders van orgels schermen hun eigen orgel vaak af! Die instrumenten moeten zoveel mogelijk gebruikt worden. Bij de speeltafels van orgels is het goed dat er een camera bij staat. Dan kan het publiek ook zien wat de speler doet.

Geen eigendom

Orgels en beiaards zijn geen eigendom van de bespelers, maar wel van ons allen. Het kan belangrijk zijn, dat vooral ook kinderen het orgel kunnen beleven door hen mee te nemen naar de speeltafel en laat hen ook zelf spelen. Wie weet hoe fijn ze dat vinden en ook orgelles zullen nemen.

Door orgels en carillons te laten klinken kunnen mensen ook bewust worden gemaakt van de grote waarde van 't klinkend erfgoed. Omdat orgels in juridische zin tot het (kerk)gebouw behoren, kan verplaatsing of verkoop ervan heel lastig zijn en worden. Dat geldt ook van de carillons die vaak in de toren hangen.

In ons land is er veel erfgoed!

Nederland heeft heel veel klinkend erfgoed, want ons land kent de grootste orgel-dichtheid per vierkante kilometer in heel de wereld. En maar liefst tachtig monumentale carillons zijn er in ons land. En daar zijn ook maar liefst vijftienhonderd klokkenuurwerken! Orgels zijn vaak aan de religie verbonden. Heel jammer is de ontkerkelijking in Nederland, en daardoor is ook de interesse voor het orgel helaas sterk afgenomen. Bidden wij tot God dat Hij de gemeenten bij elkaar doet blijven?

Door ds. W. Chr. Hovius