' Sociale ombudsman is niet nodig '

GOEREE-OVERFLAKKEE – De komst van een sociale ombudsman is niet nodig. De huidige klachtenregeling bij de gemeente Goeree-Overflakkee voorziet in voldoende mate in de mogelijkheden om klachten kenbaar te maken. Dit antwoord geeft het college van b. en w. (portefeuillehouder wethouder De Jong) als een reactie op de vraag van de Themagroep Senioren Rabobank Het Haringvliet over een sociale ombudsman. Het was één van de onderwerpen die aan de orde is geweest op het symposium dat genoemde themagroep dit voorjaar in Middelharnis organiseerde.

Door Jaap Ruizeveld

"De gemeente kent een eigen klachtenregeling, die voldoende dekkend is, ook bij vraagstukken die spelen binnen het sociaal domein. Bij verkeerd handelen van een ambtenaar of bestuurder kan een inwoner dit melden bij de Nationale Ombudsman. Bovendien kunnen inwoners via klanttevredenheidsonderzoeken hun mening geven over de zorg die de zorgaanbieder levert. Er worden ook klanttevredenheidsonderzoeken uitgevoerd over de dienstverlening van de gemeente", stelt het college.

Ervaringen/aanbevelingen

Tijdens het symposium van de Themagroep Senioren Rabobank was het centrale thema gericht op het langer zelfstandig thuis wonen van senioren op Goeree-Overflakkee. Hierbij waren partners op het gebied van wonen en zorg aanwezig om (senioren) inwoners op het eiland te informeren over de wijzigingen in relevante wetgeving. Daarnaast werden dialogen gevoerd over de mogelijkheden om invulling te geven aan het langer zelfstandig thuis wonen van senioren op het eiland. Een tiental ervaringen en aanbevelingen was het resultaat van diverse bijeenkomsten van de themagroep in het voortraject. Deze punten werden op het symposium gepresenteerd en op een later tijdstip in het gemeentehuis aan wethouder De Jong aangeboden. Het college heeft nu schriftelijk reacties op deze punten aangereikt.

Waardevol

B. en w. zijn erkentelijk voor de ingediende ervaringen en aanbevelingen. Graag blijft zij met de Themagroep in gesprek bij vervolgoverleg rondom het item langer zelfstandig thuis wonen, als één van de relevante betrokkenen op Goeree-Overflakkee. De gemeente is graag in gesprek met inwoners, ondernemers en belangstellenden om het beleid op het eiland vorm te geven. De dialoog met betrokkenen acht het dagelijks bestuur zeer waardevol. Op basis van de visie op het sociaal domein wordt gewerkt aan hernieuwd ouderenbeleid. Ook hierin wordt een sterke koppeling gelegd met het thema langer zelfstandig thuis wonen. Zo is er specifieke aandacht voor levensloopbestendige woningen. Dit wordt in samenwerking met de woningbouwcorporaties vorm gegeven.