Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Laat natuureffect windparken zien

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Commissie m.e.r. heeft geadviseerd over de gewenste inhoud van milieueffectrapporten voor drie windparken op Goeree-Overflakkee. Zij vindt het belangrijk dat de rapporten het natuureffect per windpark beschrijven én ook het totaaleffect van alle parken op en rondom het eiland.

De onafhankelijke Commissie m.e.r. is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De Commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. Het bevoegd gezag - in dit geval de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee - besluit over het project. Zie ook www.commissiemer.nl.

Drie windparken

De gemeente Goeree-Overflakkee wil drie windparken op Goeree-Overflakkee mogelijk maken. Het gaat om windpark Haringvliet van Nuon en Eneco in Middelharnis, windpark Anna Wilhelminapolder van Windpark Oostflakkee BV en windpark Battenoert van Eneco en Deltawind, beide aan de zuidkant van Goeree-Overflakkee. Hiervoor moeten bestemmingsplannen worden aangepast en zijn er omgevingsvergunningen nodig. Voordat de gemeenteraad hierover besluit worden de milieugevolgen van elk park onderzocht in milieueffectrapporten.

Totale effect

De gemeente heeft de Commissie om advies gevraagd over de gewenste inhoud van de rapporten. De Commissie adviseert om de verstoring en aantallen slachtoffers onder vogels en vleermuizen goed in beeld te brengen. Zij adviseert niet alleen naar de effecten per windpark te kijken, maar ook naar het totale effect van deze nieuwe én de bestaande parken samen op de natuurgebieden Haringvliet en Grevelingen. Met deze informatie kan worden voorkomen dat alle plannen voor windenergie op en rondom het eiland teveel natuurschade veroorzaken. Ook adviseert de Commissie om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de windparkontwerpen te optimaliseren, zoals meer energieopbrengst, minder effecten op vogels en vleermuizen en/of het terugdringen van geluidhinder.