Dennis Notenboom van Stichting WO2GO zet één van de historische radio's in werking. De museumbestuurders Rinus van Dam (l.) en Hans Kalle kijken toe, evenals Leen Stolk (r.) die de radio's in het museum onder zijn hoede neemt. Foto: Hans Villerius
Dennis Notenboom van Stichting WO2GO zet één van de historische radio's in werking. De museumbestuurders Rinus van Dam (l.) en Hans Kalle kijken toe, evenals Leen Stolk (r.) die de radio's in het museum onder zijn hoede neemt. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Historische radio's tot klinken gebracht in Streekmuseum

SOMMELSDIJK - Streekmuseum Goeree-Overflakkee timmert de laatste tijd flink aan de weg. Dit mede door de inzet van Bertrand van den Boogert, die als communicatieman weet wat 't is om aan p.r. te doen. Via de social media is het streekmuseum en wat dit biedt daarop dan ook regelmatig in the picture. Maar ook gebruikmakend van zijn netwerk weet Van den Boogert het goede voor het museum te zoeken. Zo mochten onlangs weer enkele aanwinsten in ontvangst worden genomen, waardoor het mogelijk werd een nieuwe tentoonstelling te openen: 'Radio op zolder'.

Door Hans Villerius

De oudere lezer, die de Tweede Wereldoorlog nog heeft meegemaakt, zal zich ongetwijfeld herinneren hoe - tegen het verbod van de Duitse bezetter in - menigeen die nog een radio in huis had, deze op een verborgen plek had staan. En hoe in 't geheim 's avonds de uitzendingen van Radio Oranje werden beluisterd, veelal op zolder. In dat licht staat ook de nieuwe expositie, die niet voor niets de naam 'Radio op zolder' kreeg en onder werd gebracht bij de tentoonstelling die Stichting WO2GO in het streekmuseum heeft.

Historische opnamen

Deze tentoonstellingsruimte werd onlangs aangevuld met twee radiotoestellen uit de jaren vijftig. Ze werden geschonken door Jan Dekkers, die in Achthuizen zijn radiomuseum 'De Stove' heeft. De apparaten werken nog prima en worden nu zelfs ingezet om de bezoeker extra informatie aan te reiken over de gebeurtenissen op Goeree-Overflakkee rondom de Tweede Wereldoorlog.
Wie de trap oploopt en bijna bij deze expositieruimte is, wordt waargenomen door een aangebrachte sensor, die vervolgens de twee radio's in werking zet. Meteen klinken er historische opnamen van heroïsche Duitse legerleiders. Maar ook van de nieuwslezer die de rede van Koningin Wilhelmina voorleest nadat Nederland in handen van de Duitsers was gevallen. En van de Amerikaanse generaal Winston Churchill. En verder van de Britse zangeres Vera Lynn, die o.a. tijdens de Tweede Oorlog voor de radio ook voor de Britse strijders zong en zich daarmee de bijnaam The Forces' Sweetheart verwierf.

Interactief

Maar ook kan op meer interactieve manier van de radio's gebruik worden gemaakt.

>> Lees verder op pagina 5