Met taxibusjes kwamen de senioren naar de raadsvergadering.
Met taxibusjes kwamen de senioren naar de raadsvergadering. Foto:

"WMO-aanbestedingsprocedure nu stoppen zou tot niets leiden"

GOEREE-OVERFLAKKEE – Als inspreker meldde zich Jan Fuik, namens 710 inwoners die van de gemeente een Wmo-vervoervoorziening krijgen. Een seniorengroep van meer dan 50 vrouwen en mannen was met taxibusjes van twee lokale ondernemers naar het Rondeel gekomen om - in een tot de laatste plaats gevulde raadzaal - de debatten over hun onderwerp bij te wonen. Burgemeester Lokker verwelkomde de groep hartelijk. Het tekent uw betrokkenheid en toont een levendige democratie, gaf hij aan.

Door Jaap Ruizeveld

Onzorgvuldig

In een scherp betoog stelde Fuik dat het college met haar besluit om een collectieve vervoersvoorziening aan te besteden, impliciet heeft besloten Wmo geïndiceerden het aan hen op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning toekomende keuzerecht af te nemen. Daarbij zijn deze inwoners op geen enkele wijze betrokken. Dat is onzorgvuldig. Het gemeentebestuur zou ondanks een herhaalde oproep daartoe, niet in gesprek zijn gegaan en negeert daarmee de rechten en gerechtvaardigde belangen van deze mensen. Fuik riep de raad op het college te manen de lopende aanbestedingsprocedure te onderbreken om daarmee een zorgvuldiger proces mogelijk te maken, inclusief het waarborgen van het initiatiefrecht van belanghebbenden.

Opmerkelijk

Uit de beantwoording van vragen die de VKGO-raadsfractie stelde, wordt duidelijk dat het college grote haast heeft. "Dit maakt een zorgvuldige procesgang met doelgroep vertegenwoordigers niet uitvoerbaar," merkte Fuik op. "Dat is opmerkelijk omdat de tijdsdruk op het proces helemaal nergens uit blijkt. Er is geen sprake van aflopende contracten, noch van andere evidente voorwaarden of verplichtingen waaraan alleen voldaan kan worden door een zorgvuldige procesgang ondergeschikt te maken aan snelheid van handelen. Waarom nu overstappen op een collectief systeem, terwijl betrokkenen zeer tevreden zijn over de huidige dienstverlening en zelf willen blijven bepalen welke dienstverlener zij willen inschakelen."

'Onze klanten'

Wethouder De Jong stelde dat het hier gaat om mensen die bij de gemeente zijn gekomen. 'Het zijn onze klanten'. In het proces van bezuiniging moet op de voorziening 200.000 euro worden bespaard. Samen met de Provincie is er een pilot gestart om diverse vervoersstromen te bundelen en met het openbaar vervoer erbij een dekkend systeem te realiseren. De Provincie heeft zich na enige tijd uit het proces teruggetrokken. In het nu gekozen collectief systeem, is met een goed aangestuurde regiecentrale, efficiency te bereiken. De WMO-adviesraad staat achter de door de gemeente gekozen lijn. "De vrijheid van de klant wordt niet beperkt, men kan zelf een keuze maken. Stoppen van het proces leidt nergens toe. Met de gekozen insteek wordt voldaan aan de raadsopdracht," zei De Jong.