Geen bemoeienis van gemeente

GOEREE-OVERFLAKKEE – In het mondelinge vragenuur wilde fractieleider Eijkenduyn(PvdA) weten of de burgemeester afstand neemt van het standpunt dat Eilanden-Nieuws excuses aanbood na het plaatsen van een artikel over LHBT-twintigers.

Het raadslid wilde ook informatie over het gerucht dat de gemeente druk zou hebben uitgeoefend om niet op te roepen voor een bijeenkomst op het Diekhuusplein. Alhoewel er tot het moment van vraagstelling nog niets concreets was georganiseerd.

Persvrijheid

Portefeuillehouder Lokker gaf aan dat hij afgelopen week een duidelijk standpunt had weergegeven. Het is niet de taak van de burgemeester om zich te bemoeien met persvrijheid, noch met de vrijheid van meningsuiting. Het gerucht dat de PvdA in de vraagstelling duidde dat de gemeente mensen onder druk zou hebben gezet om niet op te roepen voor een spontane bijeenkomst komend weekeind, dat klopt niet, zei Lokker. Hij wees tenslotte op het recht dat elke organisatie heeft om te demonstreren of een samenscholing te houden. De gemeente kan in die gevallen faciliteren. Denk aan begeleiding, verkeersmaatregelen enz. Het betreft hier de portefeuille openbare orde en veiligheid.