Commissaris van de Koning vraagt om noodopvang voor 50 vluchtelingen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een mondiaal probleem op de tafel van de gemeenteraad. Een emotioneel debat donderdagavond over mogelijkheden om op het eiland vluchtelingen te kunnen opvangen. Verwoord in een motie van PvdA, ChristenUnie en CDA. Drie schorsingen waren nodig om met elkaar op één lijn te komen om het college te vragen een onderzoek in te stellen op welke wijze de gemeente Goeree-Overflakkee een maximale extra inspanning kan leveren in de opvang van vluchtelingen op het eiland. Daarbij de mededeling vernemend van burgemeester Lokker dat de Veiligheidsregio en de Commissaris van de Koning juist die middag een oproep indienden om ruimte op het eiland te creëren voor noodopvang van 50 vluchtelingen. Crisisopvang voor 72 uur alvorens elders hun procedure wordt afgewikkeld.

Door Jaap Ruizeveld

Zoals onze krant eerder meldde, heeft de gemeente voor dit jaar een taakstelling voor opvang van 100 vluchtelingen, waarvan inmiddels 70 personen aan onderdak/huisvesting zijn geholpen. De toestroom van vluchtelingen naar Europa en ook naar Nederland blijft echter sterk aanhouden. "Niemand kan en wil wegkijken bij het gigantische vraagstuk, maar wat kan er concreet worden gedaan? Welke mogelijkheden zijn er voor opvang? Een vluchteling die aan de deur klopt, kun je niet wegsturen. Ieder medemens is onze naaste. Als er levens bedreigd zijn en worden, dient er een veilige haven te worden geboden." Zo formuleerden alle fracties hun gevoelens over het beladen onderwerp. "Verantwoordelijkheid kan je niet wegschuiven. Afwachten is te gemakkelijk. Toon medemenselijkheid."

Ook realiteit

Anderzijds is er naast de emotie ook de realiteit. Wat kunnen wij aan? Vluchtelingen huisvesten krijgt een duidelijk: Ja, maar ook onze eigen inwoners wachten op een woning. Inwegen van acceptatie/draagvlak. Opvang in de eigen regio is een streven, maar kan de eerste tijd niet worden bereikt. De Europese Unie biedt vooralsnog niet de gewenste oplossingen en toch kunnen wij niet langs de kant blijven staan. Wij hebben een opdracht die ruimhartig moet worden ingevuld. Onderzoek nauwkeurig de mogelijkheden en kom met een weloverwogen plan van aanpak, die vraag heeft de gemeenteraad neergelegd bij het college van b. en w. Op basis van die gegevens kunnen dan besluiten worden genomen. Ook dient dan duidelijk te zijn of het moet gaan over noodopvang, tijdelijke opvang, reguliere opvang of huisvesting van vergunninghouders.

Motie aangenomen

Was de motie nu wel nodig om als het ware het college een steuntje in de rug te geven bij het in te stellen onderzoek naar opvangmogelijkheden? De VVD vond van niet. De oproep om aan de slag te gaan is immers al uit de Veiligheidsregio gekomen. Het college zal ongetwijfeld met een weloverwogen plan van aanpak komen. VKGO toonde zich enerzijds bezorgdheid of de huidige taakopdracht wel gehaald zou worden. Anderzijds ligt er nu al een extra verzoek voor crisisopvang. De raad nam de motie, na een tekstcorrectie, over.