De Parel van de Delta voor de sloop.
De Parel van de Delta voor de sloop. Foto: Archief Eilanden-Nieuws

Bezwaren tegen grootschaligheid ontwerpplan Parel van de Delta

GOEREE-OVERFLAKKEE – In zienswijzen aan college en gemeenteraad geven de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht, de Historische Vereniging Goeree-Overflakkee De Motte en een aantal particulieren hun bezwaren aan tegen het ontwerpbestemmingsplan De Parel van de Delta, dat afgelopen periode ter inzage lag.

Door Jaap Ruizeveld

Indertijd heeft de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht aangegeven geen bezwaar te zullen maken tegen het plan zoals zij dat van Estate Invest ter inzage kreeg. Dit betrof het in de tussentijd niet gewijzigde en in het ontwerpbestemmingsplan opgenomen "Schetsplan Friso Woudstra Architecten". Wel is aan Estate Invest meegedeeld dat de hoogte en grootte van de geplande bouwmassa ongewenst was en dat de voorkeur werd gegeven aan één bouwlaag minder. Het door de gemeente ter inzage gelegde ontwerpbestemmingsplan De Parel van de Delta laat echter zeer aanzienlijke afwijkingen van dit schetsplan toe. Dit is de reden dat de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht een zienswijze heeft ingediend.

De Motte

Ook de Historische Vereniging Goeree-Overflakkee De Motte diende een zienswijze in tegen het bestemmingsplan De Parel van de Delta. "Doel van de aanwijzing is, de karakteristieke, met de historische ontwikkeling samenhangende, structuur en ruimtelijke kwaliteit van het gebied te onderkennen als een zwaarwegend belang bij de verdere ontwikkeling van het gebied". Duidelijk is dat het ontwerpbestemmingsplan geen enkele rekening houdt met het doel van de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht. Door het mogelijk maken van een buitenproportioneel groot gebouw aan de kop van het Vingerling worden de cultuurhistorische waarden van het beschermd dorpsgezicht tot in de verre omgeving teniet gedaan. Dit is strijdig met de bedoeling van de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht, geeft De Motte aan in haar zienswijze. De brieven waren opgenomen op de lijst Ingekomen stukken voor de gemeenteraad.