Themanummer Ouwe Waerelt over Tweede Wereldoorlog

GOEREE-OVERFLAKEE – Het vierenveertigste nummer van De Ouwe Waerelt, historische tijdschrift voor Goeree-Overflakkee, gaat in zijn geheel over de Tweede Wereldoorlog op het eiland. Dit omdat het in 2015 zeventig jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd van de Duitse overheersing.

Over de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee is al veel gepubliceerd. Toch zijn bepaalde aspecten tot nu toe onderbelicht gebleven. Voorbeelden daarvan zijn de inundatie, de evacuatie en het lot van de Joden op Goeree-Overflakkee. Dat zijn dan ook onderwerpen waar De Ouwe Waerelt aandacht aan besteedt.

'Verdrinkend land'

Over de inundatie is kort na de oorlog een boek verschenen met als titel 'Verdrinkend land', geschreven door de bekende broers Han en Rien Boomsma uit Middelharnis. Als medewerkers van het Rode Kruis kwamen zij destijds op plaatsen die voor anderen niet toegankelijk waren. Bovendien waren zij gepassioneerde fotografen. De Ouwe Waerelt publiceert een aantal (nagelaten) schetsen en dagboekfragmenten, in hun specifieke vertelstijl. Ook bevat het tijdschrift een aantal interviews met eilandbewoners die de inundatie hebben meegemaakt.

Geschiedenis van de Joden

Streekarchivaris Jan Both, die de geschiedenis van de Joden op Goeree-Overflakkee uitgebreid heeft onderzocht, belicht de deportatie van deze bevolkingsgroep. Een aantal gemeenten op het eiland werd enige tijd bestuurd door een NSB-burgemeester. Eén van hen was Philip Schipper, die vanaf 14 augustus 1942 burgemeester was van Ouddorp en vanaf 1943 ook van Goedereede en Stellendam. Hij vluchtte in de week na Dolle Dinsdag in de nacht van 12 op 13 september 1944. Tot op de dag van vandaag heeft hij in Ouddorp nog zichtbare sporen nagelaten.

De motte

De Ouwe Waerelt, een uitgave van de Historische Vereniging voor Goeree-Overflakkee De Motte, verschijnt deze week. Leden van De Motte ontvangen De Ouwe Waerelt gratis in de bus. Het blad is ook te koop bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk. Lid worden van De Motte kan via de secretaris van de vereniging, Jan Both, telefoon 0187 - 488155, e-mail j.both@goeree-overflakkee.nl.