Vooral op zondag droger en iets zonniger

Ook september lukt het maar niet om er minimaal eens een hele mooie nazomerperiode uit te persen.
Juist deze maand stond vroeger wel bekend om z'n prachtige nazomerfases, waarbij het soms wel bijna tien dagen voortreffelijk weer was met veel zon, weinig wind en ideale dagtemperaturen.

Woensdag/donderdag was het regen wat de klok sloeg en daarin kwam vrijdag wel een beetje verandering. Depressies bleven evenwel nog enige tijd rondtollen in de buurt van Nederland.

Later op zaterdag nemen de regen/buienkansen weliswaar af, maar vanwege ondermeer het nog 'warme' Noordzeewater kan er nog steeds een enkele verdwaalde regenbui vallen op de Eilanden.
De middagtemperatuur komt veelal uit rond 17 graden en daarmee is het niet direct aangenaam.
De zon maakt niet veel uren, doordat de zuidwestelijke georiƫnteerde stroming veel vocht meeneemt.

Zo nu en dan zijn er uiteraard wat betere weermomenten aan te geven, zeker op de zondag. Dan schijnt de zon een paar uur en kan het nipt 18 graden worden. Best aangenaam weer dan.
De wind, die de afgelopen dagen nog regelmatig krachtig tot hard was, neemt nu ook allengs af.
Ook de komende week blijft het nog licht wisselvallig met telkens kleine verstoringen op het pleit, zonder dat sprake zal zijn van een echte depressiedoorbraak met veel wind en lastige regenperikelen.

Zicht op een zeer warme periode (ook niet onmogelijk, zoals in 2006) is er nog niet de eerstkomende tien dagen. Mocht een ex-tropische cycloon op de oceaan voor anker gaan, dan wil er nog wel eens een diepe zuidelijke stroming ontstaan boven West-Europa die een behoorlijk deel Spaanse warmte meeneemt. Richting 25-27 september kan de invloed van meer solide hogedrukgebieden toenemen.

Deze maand lijkt evenwel als een heel normale september de boeken in te zullen gaan, waarschijnlijk.

De eerste (extreme) winterprognoses uit Engeland zijn alweer verschenen en zoals bijna ieder jaar is er weer een prognose bij die uitgaat van de strengste winter in tenminste een halve eeuw.

Door: weerman Marc Putto