De vrijwilligersgroep, voor zo ver aanwezig, tijdens de startbijeenkomst in Middelharnis. Foto: Hans Villerius
De vrijwilligersgroep, voor zo ver aanwezig, tijdens de startbijeenkomst in Middelharnis. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Vrijwilligers in actie tegen zwerfafval

MIDDELHARNIS – In het gemeentehuis in Middelharnis werd dinsdag 15 september aan 't eind van de middag de start gegeven aan een vrijwilligersactie die de gemeente heeft opgezet om eilandbreed in de buitengebieden het zwerfafval op te ruimen. Voor deze gelegenheid was de groep inwoners van Goeree-Overflakkee uitgenodigd die zich na een oproep van de gemeente had aangemeld om als vrijwilliger rondslingerende troep op te ruimen. In totaal hebben zo'n veertig mensen hier gehoor aan gegeven, waarvan de meesten dinsdagmiddag naar het gemeentehuis kwamen voor de startbijeenkomst. Daarbij reikte wethouder Daan Markwat de spullen uit die de vrijwilligers nodig hebben om het opruimwerk te doen, zoals afvalzakken, handschoenen, een grijpertje en een veiligheidshesje.

Door Hans Villerius

Vooraf kregen de vrijwilligers een presentatie te zien die in enkele snelle trekken 'de geschiedenis' van het afval de revue liet passeren, vanaf de prehistorie tot nu toe, maar ook over de maatregelen die in deze tijd worden genomen om de toenemende massa afval buiten een halt toe te roepen. Als je bedenkt dat een bananenschil er al een jaar over doet om verteerd te zijn, kauwgom twintig jaar, een drankblikje vijftig jaar en dat een petfles helemaal niet verdwijnt, moet dat wel veelzeggend zijn, zo liet gemeentelijk beleidsadviseur Reiniging Jan van Wezel tijdens de presentatie zien. Om daar, ook op Goeree-Overflakkee, wat aan te doen, zullen er onder andere meer afvalbakken en blikvangers langs de fietspaden worden geplaatst, zullen in de winkels in de toekomst geen plastic tasjes meer worden meegegeven en zal er gebruik gemaakt gaan worden van kleinere verpakkingen.

Ieders verantwoordelijkheid

"Maar bovenal moet iedereen zich ervan bewust zijn er zelf verantwoordelijkheid voor te dragen dat het milieu schoon blijft. Dat we met z'n allen supporter worden van een schone eigen leefomgeving en dat we er met z'n allen zelf voor hebben zorg te dragen dat het afval op de juiste plek terecht komt, óók als dat niet ons eigen afval betreft, maar dat van 'n ander", zo gaf Van Wezel aan, "dit alles met als motto: 'GO Groen. Gewoon doen!'"
Met die woorden kon wethouder Markwat het alleen maar eens zijn, zo liet hij dinsdagmiddag weten. Wat hem betreft spreken inwoners elkaar er zelfs op aan als ze zien dat anderen afval op straat terecht laten komen, zo zei hij. "De strijd tegen het zwerfafval kan de gemeente niet alleen aan, maar daar hebben we andere partijen bij nodig, vrijwilligers zoals jullie, die in hun vrije tijd bezig zijn de rommel van een ander op te ruimen…"

Vrijwilligersactie

De vrijwilligersactie is ontstaan op ingeven van één van de inwoners van de gemeente, Gerianca van Middelkoop, die graag buiten de bebouwde kom een wandeling maakt en dan meteen het zwerfafval opraapt dat ze onderweg tegenkomt. Voor die bezigheid informeerde ze er bij de gemeente naar of die daar geen hulpmiddelen voor heeft waar ze gebruik van zou kunnen maken. Deze vraag besloot de gemeente breder te gaan trekken en er een vrijwilligersactie van te maken, met als resultaat de startgroep van dinsdagmiddag. "Als gemeente waarderen we dit enorm", gaf de wethouder aan, die de vrijwilligers naast hun schoonmaakuitrusting ook een pasje beschikbaar stelde waarmee ze bij de milieustraat straks gratis het afval in kunnen leveren.