Merkel

Mevrouw Merkel is ongetwijfeld de machtigste vrouw van Europa. Het is moeilijk om precies haar betekenis voor het beleid in Duitsland en Europa vast te stellen. Maar in de crisis rond Griekenland, de vluchtelingen en tal van andere zaken speelt ze een doorslaggevende rol. Dankzij het toedoen van Duitsland kwamen regeringsleiders in beweging rond de duizenden vluchtende mensen die aan de poort van Europa klopten. Het nieuwe Duistland tekent zich op allerlei manieren af. En dat is geen verlies. Voor zover ik kan nagaan.

Bij al die vluchtelingen komt ook steeds weer de vraag naar de islamisering van Europa aan de orde. Het is goed om die vraag te stellen, hoewel het lastig blijft om precies te duiden wat hiermee bedoeld wordt. Er zal wel geen zinnig mens zijn die denkt dat de islamieten over een jaar of tien in de meerderheid zijn. Hooguit zien we de Islam wat nadrukkelijker in het publieke leven. Overigens is dat ook weer niet zonder problemen. Maar dat terzijde...

Mevrouw Merkel gaf als bondkanselier van Duitsland onlangs ook een heel opmerkelijk antwoord op de vraag naar de islamisering. Ze vond dat Duitsers gewoon wat duidelijker naar voren moesten brengen dat ze de christelijke godsdienst aanhangen. Ook vond ze het belangrijk om eens wat meer naar de kerk te gaan en in de Bijbel te lezen. Een herleving van de christelijke godsdienst leek haar een goed antwoord op de dreiging van de Islam.

Het is heel opmerkelijk dat een regeringsleider van een groot land degelijke uitspraken doen. We leven in een door en door geseculariseerd werelddeel. En daar wijst één van de belangrijkste regeringsleiders op het belang van kerk, Bijbel en christendom. Het mag best moedig worden genoemd dat mevrouw Merkel dit soort dingen klip en klaar zegt. Want laten we eerlijk zijn: tegenstanders kun je nog het beste overwinnen door zelf sterk te zijn. Een herlevend christendom is wellicht het enige en goede antwoord op de zorgen van Europa vandaag de dag. Ooit stempelde de christelijke godsdienst dit continent. Laten we hopen en bidden dat velen de oproep van mevrouw Merkel ter harte nemen. Om te beginnen bij de kerkmensen.

Door: Ds. W. Visscher