Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Ondanks regen en wind Energy Festival geslaagd

BROUWERSDAM – Vorige week zaterdag was het druk op de Brouwersdam. Watersporters zowel aan zee als op de Grevelingen. Het hart van de activiteiten lag bij het Innovatiecentrum Grevelingen. Dat was de plaats waar het Energy Festival plaatsvond.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

De organisatie van het festival was in handen van de Gemeente Goeree-Overflakkee en verschillende instanties die actief zijn op het gebied van duurzaamheid.

De bedoeling was, dat er verschillende stands rondom het Innovatiecentrum zouden worden opgesteld, maar al vroeg in de ochtend - tijdens het opzetten - bleek dat vooral de wind gevaarlijke situaties opleverde. Daarom koos men ervoor om de stand naar de ruime hal van het centrum te verplaatsen. Ondanks de ongunstige weersomstandigheden was er vooral in de middaguren veel belangstelling voor de tentoonstelling.

Hier kon men op een ontspannen manier kennismaken met 'duurzaamheid'. Veel snufjes op het gebied van energiebesparing werden getoond en de bezoeker kon streekeigen producten aanschaffen. Daarnaast werden er verschillende vervoermiddelen gepresenteerd, zoals elektrische scooters, segways, waterstofauto's en een vrachtwagen, aangedreven op duurzame brandstof.

Een grote blikvanger van het festival waren de Tesla's. Vanwege hun uiterlijk tot de verbeelding sprekende elektrische auto's. De hele dag door waren de Tesla's te bewonderen over het op het eiland, want in het kader van de Tesla Island Challenge trok een vijftigtal rallyrijders met hun Tesla's over het eiland. Het komt niet veel voor om zoveel van dergelijke auto's bij elkaar te zien op het eiland.

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt opende de dag in het Innovatiecentrum. Hij benadrukte de vele initiatieven die in het kader van duurzaamheid op het eiland werden ontplooid. Door als eerste met een Tesla te vertrekken, gaf de wethouder het startsein voor de rally en reed een kort gedeelte van het traject mee.

Afbeelding
Afbeelding