Afbeelding
Foto: pr

De opdracht

Mirjam Schippers
2015, Uitgeverij de Banier
200 blz., € 9,95
ISBN 978946278178207

Jill en Lars leren elkaar kennen op de sportschool. Het klikt vanaf het eerste moment tussen de twee en na een periode van afspraakjes maken en elkaar beter leren kennen, weten ze zeker dat ze samen verder willen.

Er is echter één probleem: zij is gelovig, hij niet. Lars en Jill trotseren samen de problemen die dit grote verschil tussen hen met zich meebrengt. Lars staat heel welwillend tegenover het geloof, hij gaat regelmatig mee naar de kerk en is oprecht geïnteresseerd in de Bijbel. Wel begint het Lars na verloop van tijd steeds zwaarder te vallen om de diensten te bezoeken. Hij laat steeds vaker verstek gaan, omdat hij het te druk heeft met zijn studie.

Voor Jill is het geloof in God het anker in haar leven. Vanaf het begin van hun relatie praat ze openhartig over haar geloof.

Tot voor kort werd ze geplaagd door nachtmerries. Tot ze op een nacht haar laatste nachtmerrie beleefde: ze dwaalde angstig rond in een aardedonkere grot zonder uitgang. Dan hoort ze een Stem: 'Ik ben het Licht.' (…) En tegelijkertijd is daar ook die kalme Stem die zegt dat ik alles aan Hem moet overlaten. En dat deed ik. Ik gaf me totaal over aan Hem. De nachtmerries verdwenen en de duisternis was nooit groter dan het Licht. Er is wel een tijd geweest in mijn leven waarin ik Hem vergat. Ik vergat wat Hij voor mij gedaan heeft. Ik vergat Hem. Maar Hij vergat mij niet.' (proloog, blz.6)

Jill moet voor het vak godsdienst een presentatie geven over 'Vriendschap met een niet-gelovige'. Als Jill aan het einde van het boek voor de klas haar presentatie houdt, volgt ook de ontknoping. De titel van het boek krijgt dan een tweeledige betekenis.

De schrijfster verbindt de titel van het boek aan diverse teksten uit het Bijbelboek Jona. Ze legt hiermee dwarsverbanden tussen de worsteling van Jill en de opdracht van Jona. Door gesprekken met haar vader en een predikant probeert Jill vat te krijgen op de complexe problematiek waar ze zich mee geconfronteerd weet. Jill bekijkt de dingen van alle kanten, de lezer wordt deelgenoot van haar overpeinzingen en observaties.

Het is sterk dat de schrijfster geen pasklare oplossingen aandraagt, maar haar lezers meeneemt in de zoektocht van de hoofdpersoon die tenslotte uitmondt in de vraag: 'Wat brengt mij dichter bij Christus?'

Deze Young Adult roman bevat veel ingrediënten die tieners aan zullen spreken en is tegelijkertijd, door de worsteling en oprechte zoektocht van Jill, een verhaal dat dieper graaft.

Mirjam Schippers (1992) doet de lerarenopleiding Engels. 'De Opdracht' is haar debuut.

Meer informatie: www.debanier.nl

Roots

Midden in de natuur

2015, New Skool Media B.V.
100 blz., € 5,95
ISBN 8718972 410001

Te land, ter zee en in de lucht: hoe navigeren dieren? 'We kennen de verhalen: schildpadden die na jaren hun geboortestrandje terugvinden, de monarchvlinders die er vier generaties over doen om bij de plaats van bestemming aan te komen.' Hoe weten ze de weg? In het artikel Magische Migraties wordt uit de doeken gedaan hoe het innerlijk kompas, de geurnavigatie en het volgen van sterren in het dierenrijk in zijn werk gaat.

September is ook de maand van de vogeltrek. 'Roots' geeft tien hotspots van de vogeltrek in Nederland. Zo valt er bij de vuurtoren van Cocksdorp, de Afsluitdijk bij Den Oever en de Zeedijk bij Westkapelle veel te zien. Verder aandacht voor het winterkleed van de vink en de keep, de bijzondere flora en fauna rond de oevers van de rivier de Swalm die zijn weg zoekt door het Noord-Limburgse landschap en voor de Almabtrieb in het Salzburgerland.

'Roots' geeft vier kijktips voor de 'super-eclips' van 27 september a.s.

Interessant zijn de door het blad opgetekende weetjes over de visarend. Nooit geweten dat de vleugels van deze imposante roofvogel een spanwijdte hebben van 160 cm en dat hun jongen na 50 dagen pas uitvliegen. Hun prooi vervoeren ze steevast met de kop naar voren naar een vaste eetplaats, waar het maal wordt verorberd.

Lac de Guerlédan is een drooggelegd meer in Bretagne. Bijzonder om te zien en te lezen wat er groeit en bloeit op de bodem van het meer én hoe je er als wandelaar met een gids nog tot 1 november over de bodem van het meer kunt lopen. Rond de oevers van het meer ligt een wandelpad van 40 kilometer.

De laatste oogst van kasteel Twickel wordt in beeld gebracht en de omvang van de bulldozerchampignon is meer dan imposant.

Sprinkhanen kunnen duizenden kilometers vliegen in korte tijd, blijkt uit een artikel over het navigeergedrag van deze insecten.

Roots is los te koop in de boekhandel en een jaarabonnement (12 nummers) kost 45 euro. Een aanrader voor de natuurliefhebber.

Een kijkje op de website is de voor natuurliefhebbers de moeite waard: www.rootsmagazine.nl

Door Jolanda Driesse-Bosland